Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пороен дъжд наводни Ореш

"Пороен дъжд се изля в Ореш късно вечерта на 20 април, понеделник. Природната стихия нанесе сериозни материални щети в селото, но за щастие пострадали хора няма.", съобщи кметът на Ореш Любомир Иронов.
Само за 15-тина минути водата напълнила дерето във селото, което на места е дълбоко до 12 метра и е с много стръмни брегове.
Най-сериозно са пострадали две улици в селото – "Генерал Драгомиров" и "Янтра" – там водата достигната на места до над метър височина. Пороят повлякъл четири леки автомобили и един микробус и ги отнесъл чак на дъното на дерето, като ги влачил километри. По пътя си автомобилите разбили трите метални пешеходни мостове над дерето, които свързвали двете части на селото и заседнали в най-дълбоката вода.
"Още когато водната стихия беше в разгара си, аз се обадих на представителя на "Гражданска защита" Виктор Тонков и на кмета на общината Станислав Благов и двамата пристигнаха начаса, но в тъмното не можеше да направим нищо. Слава богу, че заради късния час по улиците нямаше хора и така се разминахме без човешки жертви.", разказа още Любомир Иронов, който в дните след бедствието бе непрекъснато зает с отстраняването на щетите в селото, нанесени от пороя.
Четирите леки коли и микробуса, паднали в дерето са направо размазани. Във вторник следобед спасителен екип от "Гражданска защита"- Горна Оряховица пристигна на място с автокран и работи до късно вечерта. Извадени са обаче само микробуса и две от колите, другите две са останали разбити на части в дерето, тъй като над тях висели скъсани жици с високо напрежение. От петте возила само микробусът е с АВТОКАСКО, съобщи още кметът на селото.
По време на поройния дъжд други леки коли и дори автобус също били повлечени към дерето, но успели да се закрепят на брега му. Придошлата вода е отнесла и смазала също седем нови контейнера за смет тип "Бобър", издълбала е голяма дупка в асфалта на една от засегнатите улици, наводнени са дворове, гаражи и мазета. Точният размер на щетите е в процес на изясняване.
"Още във вторник единият от металните мостове над дерето бе поправен и връзката между двете части на селото бе възстановена. За почистването и измиването на улиците ми бе предоставена техника от общинска дейност "Чистота" и фирма "Сортови семена" АД.", информира още Любомир Иронов. Той сподели, че за последно през 1992 година е имало проблеми с дерето - тогава водата пак е била придошла след пороен дъжд.
В архивите на Хидрометеорологичната служба при БАН е записан и друг инцидент в Ореш от това време на годината – през месец май 1912 г., навръх Гергьовден, в Ореш завалял пороен дъжд, придружен с град – тогава потокът от близко дере пак придошъл внезапно и завлякъл 5 души.
По същото време – на 20 април 2009, в понеделник късно вечерта пороен дъжд се е излял и в село Драгомирово, но там щетите са значително по-малки – наводнени улици, от които водата бързо се е оттекла.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания