Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Пето издание на конкурса "Звездици за Лора"

Не знам дали националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора" е най-популярния в страната ни, но съм убедена, че той със сигурност е най-вълнуващия и емоционален такъв конкурс в пределите на България.
Роден в памет на един от признатите млади свищовски музикални таланти – чаровната Лора Николова, всяка година конкурсът оживява споменът ни за нея и останалите 11 свищовски деца, трагично загинали в ледените води на река Лим.
Всяка година конкурсът привлича млади музикални таланти от цяла България, и макар поводът да е тъжен, благодарение на прекрасните деца, които събира, това събитие се превръща в празник за града, празник на младостта и талантите.
За пета поредна година бащата на Лора Илиян Николов, със съдействието на Общината, фондация "Ангели от Лим" и ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", организира национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора".
"Започвам подготовката още след Нова Година. Сънувам, че нещо не е наред и това ме стимулира да действам по организацията още от началото на годината", споделя Илиян Николов. Той признава, че организирането на такова събитие не е лека работа. Конкурсът е включен в Културния календар на Община Свищов, но въпреки националния си обхват и значимост, все още не фигурира в Календара на Министерството на културата, например, което би облекчило значително обезпечаването на бюджета за провеждане на събитието.
"За мене е важно, че този конкурс добива все повече популярност и тук се събират много даровити деца от цяла България. Звънят ми по телефона лауреати от минали години и ме питат: "Мога ли пак да участвам?" и отново идват с голямо желание. Значи за тях участието им в конкурса е важно, а за мене тяхното отношение носи удовлетворение.", споделя още Илиян Николов.
Тази година конкурсът се проведе на 11-ти и 12-ти април и в него участваха 93 музикални млади таланти на възраст от 7 до 19 години, разделени в четири възрастови групи. Техните изпълнения оценява жури с председател популярната и обичана Маргарита Хранова, чиито песни Лора изпълняваше с невероятно чувство, и членове: естрадната певица Мими Иванова, композиторът Андрей Дренников, Дариана Генова - съпругата на създателя на "Златният Орфей" Генко Генов, настоящ директор на Фестивала, родната ни млада звезда - певицата Аксиния и продуцентът от БНР Мая Райкова.
"Доста трудно решихме на кого да дадем наградите тази година, защото всички сте много добри.", каза след края на конкурсната програма преди началото на галаконцерта на лауреатите председателят на журито Маргарита Хранова. "Този конкурс, макар и млад, бързо се вмести сред останалите и е сериозен стимул за децата с певчески данни да се развиват и вървят напред. Чудесно е, че тук се събират толкова много даровити деца, че между тях няма завист, а атмосферата е много приятелска, това е уникално.", заяви още председателят на журито.
Във всяка възрастова група бяха връчени Първа, Втора и Трета награда, раздадени бяха също награди от фирми и институции.
В групата на най-малките като най-добър с Първа награда бе отличен 9-годишния Иван Иванов от Горна Оряховица.
Във втора възрастова група носителки на Първа награда станаха две 13-годишни момичета – Доротея Димитрова от Русе и Деница Денева от Търговище.
Две Първи награди бяха връчени и в трета възрастова група - на Християна Дънкова на 16 години от Добрич и на 14-годишната Славина Калканджиева от Варна.
В четвъртата възрастова група двама млади таланти от Троян взеха двете първи награди - Александър Христов на 19 години и Елица Наумова на 16 години.
Специалната награда на кмета на Община Свищов получи 14-годишната Стелияна Христова от Горна Оряховица. Наградата на Първо българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" бе връчена на Милия Манджукова на 16 години от Троян, а наградата на Българско национално радио – покана да пее с Биг бенда на БНР, взе 15-годишният Айденис Демир от Троян.
В тазгодишното издание на конкурса най-голямата награда – статуетката "Звездици за Лора" бе присъдена на 10-годишната Ана-Мария Янакиева от Варна, която журито определи като "безспорен талант, бъдеща звезда, явление".
По традиция конкурсът бе открит и закрит с песента "Звездата на Лора", по текст на Николай Христов и музика на Андрей Дреников. Песента бе изпълнена от Гергана Георгиева от свищовския клуб "Естрада", като на закриването тя пя заедно с Маргарита Хранова.
В залата оживя и гласът на Лора, след като на финала нейният баща пусна запис от първото й участие в конкурс, когато е била на 8 години.
"Лора беше моята сбъдната мечта. Тя пееше с душа и сърце, беше уникален изпълнител, имаше своята индивидуалност, което виждаха и специалистите в конкурсите които участваше и печелеше награди." споделя развълнувано ден след голямото събитие бащата на Лора Илиян Николов, признавайки, че дните на конкурса за него са най-трудните дни в годината, защото го натъжават, но това са и дните, които му носят голямо удовлетворение, защото вижда, че по този начин, чрез този конкурс, Лора няма да бъде забравена, както няма да бъдат забравени и всички други Ангели от Лим. "Иска ми се конкурсът да бъде като празник за целия град и същевременно - един красив паметник за Лора и останалите свищовски деца, загинали в Лим.", заявява Илиян Николов.
Христина БОРИСОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания