Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Час на Коменски в СОУ "Николай Катранов"

"Ела и учи, за да бъдеш мъдър "– думи на Ян Амос Коменски. Универсален учен, политически и религиозен организатор и реформатор, създател на педагогиката, философ, теолог, писател.
Роден на 28 март 1592 година в заможно моравско семейство през 1592 г. като историческите източници сочат гр. Ухерски Брод или Нивнице, които се намират в днешната област Южна Моравия в Чешката Република. Получава религиозно образование, става свещеник и учител в училището във Фулнек. Голяма част от живота си прекарва в днешна Холандия, където умира през 1670 г.
"Учителят на народа", както наричат Коменски, стига до извода, че не е сложно да разбереш преподавания в училище материал, ако е поднесен достъпно и забавно. Така създава метода "обучение чрез игра", използван във всички съвременни училища. Оставя след себе си значимо дело, което се изучава и използва и до днес. В основата на неговите трудове са положени такива педагогически методи, каквито и днес все още не сме изпълнили с необходимото съдържание.
Цитати от Коменски:
"Учи с думи, но възпитавай само с примери."
" Ако човек иска да стане човек, той трябва да се образова."
Ако можеш да образоваш някого, образовай го с радост. Ако е възможно – образовай целия свят."
"Щастлив е онзи народ, който има добри училища и хубави книги"
С информация за големият учен на 17 век започна часа на Коменски за 150 момчета и момичета от английските паралелки на СОУ "Николай Катранов". По този начин училището се включи в националната инициатива на ЦРЧР-Център за развитие на Човешките ресурси, които финансира международните училищни партньорства по програмата на Европейската комисиа "За учене през целия живот" със секторна програма "Коменски".
В залата беше подредена изложба с материали и сувенири от 9-те европейски страни партньори по проект "Здраво тяло, здрав дух, здрава околна среда".
7 момчета и момичета-Боян Христов и Ивайло Габровски от VІІІ а клас, Станислав Шишманов и Калина Личева от ІХ а, Кристина Илиева и Никола Йорданов от Х а и Боян Благоев от ХІ а клас, и учителите Йордан Димов, Веселина Варамезова и Виолета Трайчева, завърнали се от поредната визита по проекта в Унгария дадоха първата си прес конференция.
Боян Христов:
Най силната емоция? Когато слязох от влака и видях удивителната архитектура на Будапеща. А Унгария през моите очи е много гостоприемна страна с топли хора и удивителна столица.
БУДАПЕЩА - ДУНАВСКАТА ПЕРЛА! ДУНАВСКАТА КРАСАВИЦА БУДАПЕЩА!
Отколешен спор е кой от двата града носи титлата "красавицата на Дунав" - Будапеща или Виена. Будапеща печели в категорията "най-голямо стилово разнообразие". В нея почти всяка сграда е архитектурна забележителност и всеки ъгъл носи своята история.
Парламентът – една от най-големите парламентарни сгради в света, смесица от различни архитектурни стилове; крепостният хълм "Будавар" с Рибарските кули, от които се открива чудесна панорамна гледка към Дунав и Пеща; катедралата "Св. Матяш", носеща името на най-известния унгарски крал; Цитаделата – издигната от Хабсбургите, за да защитава "перлата на Дунава" от нападения; Площадът на героите – огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 години от създаването на Унгария.
На противоположния бряг на реката, в Буда, е крепостият хълм, който е най-романтичното място в Будапеща. Атмосферата е като в приказките за принцове и царски дъщери. Виещите се улички и къщи пазят тайнството на Средновековието с великолепните готически прозорци и арки.

В този забележителен час посветен на Коменски две момичета Дияна Спасова и Екатерина Цачева, VIII a получиха награди Европейски дневник за първо място на областната олимпиада и участие в националната олимпиада по английски език. Европейски дневник получи и Боян Христов за чудесните си презентации по проекта: за Архитектурно-историчестия резерват "Етара" и Природния парк "Персина", за които вече беше получил аплодисментите на своите връстници участници в проекта от деветте партньорскит европейски училища.
За трети път в среща с връстници от други европейски страни нашите ученици в реална езикова среда сравняват своите знания по английски и повишават свето самочувствие спечелили първият си житейски конкурс по езикознание и комуникативност.
И още от споделеното:
Кристина Илиева:
…Държава с чудесна архитектура, забележителности и природа. Наистина красива страна.
За мен най-приятни бяха групите от Испания и Турция….За спомен ще ми остане всяко едно ново приятелство, което създадох и надеждата, че ще срещна тези хора отново…
…В заключение бих искала да кажа, че проекти като този са изключително полезни за младите хора, за да създават нови контакти и да разширят своя мироглед. Надявам се всички ние ще получим шанса да участваме и в други подобни инициативи.
Станислав Шишманов:
Най-силната емоция?– Най-много ме удивиха унгарският парламент в Будапеща и дългото пътуване-24 часа. Унгария е една от най-красивите държави с удивителна архитектура. Харесах най-много испанските и унгарски учители. Доста от унгарските приятели не говореха добре английски, но за щастие ние знаем и немски и успяхме да се справим из магазините.
Ако искате да знаете къде е вашето училище и обучение в сравнение с други европейски училища, ако искате да разберете как учат в училищата в други европейски страни, правете проекти за училищни партньорства! Програма Коменски е пътят към европейското качество и измерение на обучението в училищата ни. Ние вече го направихме.
А всички снимки от Унгария и други виртуални албуми на училището може да разгледате тук: http://picasaweb.google.bg/soukatranov

Надя Мочкова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания