Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Изминаха пет години от трагедията в Лим

На 4 април 2009 година се навършиха пет години от трагичния инцидент в река Лим, при който загинаха 12 деца от Свищов.
По този повод в параклиса "Свети Дух" в гробищния парк на Свищов, където са погребани 10 от децата, Великотърновският митрополит Григорий и свищовски свещеници отслужиха Заупокойна литургия и Панихида.
Над 100 души се събраха на поклонението. Сред официалните лица, които почетоха паметта на децата, загинали в река Лим бяха народният представител Надка Балева, кметът на Общината Станислав Благов, Генади Иванов, директор на СОУ "Н. Катранов", чийто ученици бяха повечето от жертвите в катастрофата.
Архиерейският наместник свещеноиконом Димитър Андонов отслужи Панихида и на Гробищния парк в село Царевец, откъдето са две от загиналите деца - Глория и Женя.
Пет години след трагедията на брега на река Лим отново се събраха българи, сърби и черногорци, за да почетат паметта на дванадесетте свищовски деца. На брега до мястото на трагедията пред мемориала, който представлява пречупени ангелски криле, бе организирано поклонение и поднасяне на цветя, в което участваха българските посланици в Сърбия и Черна гора, кметовете на Приеполе и Биело поле, спасители и ученици от село Бродарево, заместник-кметът на Общината Пламен Александров и представители на фондация "Ангели от Лим".
След официалната част бе организиран крос в памет на загиналите деца. По-късно бе посетена и болницата в Бродарево, в която преди пет години бе оказана първа медицинска помощ на децата, след което бяха поднесени цветя и на втория паметник в памет на свищовските деца -"Дванадесетте рози" в Биело поле.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания