Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Признание за детски танцов състав "Зорница"-Ореш

От 20 до 22 март 2009 г. в гр. Стара Загора се проведе ІХ-я Национален детски фолклорен конкурс "Орфеево изворче" с международно участие. Конкурсът е вписан в годишния информационен бюлетин на МОН и се провежда с подкрепата на община Стара Загора под патронажа на кмета на общината - проф. Светлин Танчев и със съдействието на МОН гр. София.
На конкурса се явиха около 2000 самодейци и професионалисти от различни краища на България, разделени в три категории и пет възрастови групи. За три дни гр. Стара Загора се превърна в център на младостта, творчеството и красотата. Като отприщена река потекоха изпълнениията на децата едновременно в пет зали. Преплитаха се детски гласчета и крачета със звуците на народните инструменти.
За детския танцов състав "Зорница" към народно читалище "Филип Станиславов" с. Ореш с худ. ръководител Мехмед Шабов бе първо участие в този престижен конкурс по покана на председателката на НМФС г-жа Дочка Къшева.
На сцената в Дома на културата нашите деца дадоха всичко от себе си и показаха, че наистина са талантливи – най-добри в своята категория и възрастова група. Още докато бяха на сцената, купища въпроси заляха нас - техните ръководители и придружители: "От къде са тези деца? ", "Защо не сме ги виждали до сега, те са много добри?", "Къде е това Ореш?", "Колко годишни са те ?!"… Децата спечелиха овациите и аплодисментите не само на публиката, но и на авторитетното жури с председател проф. Пламен Арабов, което ги удостои с грамота.
Очаровани сме от града Стара Загора, организацията на конкурса и хората. Те се радваха на нашите деца в красиви народни носии, снимаха се с нас за спомен, а това ни даваше самочувствие. Заредихме се с много положителни емоции. Догодина пак ще участваме, защото за сетен път се убедихме, че подрастващото поколение на България има нужда от красотата и мъдростта на народното творчество.
Благодарим от сърце за амбицията и положения труд на малките ни самодейци и техния ръководител – г-н Шабов, за което сме им признателни. С прекрасното изпълнение на "Северняшки танц" и "Дайчово" прославиха селото ни далеч в южна България. Пожелаваме им да са все така добри, амбицирани и всеотдайни.
Благодарим на жителите на с. Ореш, дарили парични средства за благотворителния концерт на 1 март - ден на художествената самодейност, за да се заплати таксата за участие в конкурса.
Благодарим на инж. Александър Караджов, изп. директор на "Сортови семена-Свищов" АД осигурил средствата за транспорта. Благодарим на ЕТ "Живко - Стефан Куюмджиев - ПТ" гр. Свищов за комфортното, перфектно и безопасно пътуване.
Ирина Йозова
Секретар при НЧ "Ф. Станиславов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания