Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Сеизмичният риск за АЕЦ-Белене буди безпокойство

Сеизмичният риск за АЕЦ-Белене буди безпокойство, обяви евродепутатът от групата на "Зелените" Ребека Хармс.
Тук се инвестира във високорискови ядрени технологии, забранени в западна Европа, заяви германският евродепутат Ребека Хармс, която бе на официално посещение в България. Хармс посети Свищов и Белене и разговаря с представители на неправителствени организации, местните власти на двата града и ръководството на АЕЦ-Белене.
Това, което видях в централата, е високорискова технология, която е забранена в Германия да се изнася на изток, каза тя.
По думите й ядрената индустрия на запад се опитва да си достави по-евтини пазари на изток. Това, което притеснява Ребека Хармс, специално за АЕЦ "Белене", е възможността да се снижат стандартите за демокрация и прозрачност.
Според Хармс сеизмичният риск на територията на централата буди безпокойство. Вчера тя се е срещнала с представители на НЕК, от които се опитала да получи информация за дизайна на реактора, за направените вече инвестиции и за тези, които тепърва ще бъдат направени.
Разговорите тя определи като ползотворни, но всъщност не е получила желаните отговори. Според нея не могат да се преценят оценките за въздействие върху околната среда с реализацията на проекта. Ребека Хармс заяви още, че ще се опита да получи от Брюксел секретната информация за проекта "Белене".
"Аз съм срещу ядрената енергия, защото тя е твърде рискова, особено когато са налични други по-добри технологии, които могат да я заместят", смята германският евродепутат. България изнася енергия и не е необходимо да инвестира в огромни атомни централи, смята Ребека Хармс
На въпроса на news.bg как Европа може да гарантира енергийната си независимост без ядрена енергия, особено след последната криза между Русия и Украйна, Хармс заяви: "Вие в България трябва да вземете всички добри идеи, които са около възобновяемите енергийни източници".
Според нея страната ни има голям потенциал в тази област. Последните години и особено тази зима европейците откриха, че са зависими от руския газ и тази зависимост се увеличава, коментира още Хармс.
По думите й Европа има същия проблем и с петрола от Африка. За съжаление Старият континент няма много собствени ресурси, смята още тя.
Странна идея е да се намали зависимостта от Русия като се остави "Газпром" , заради "Росатом". Това се отнася за АЕЦ "Белене". Тези две компании са много близки, допълни германският евродепутат. Тя изрази съжалението си, че България е на последно място по енергийна ефективност в Европа.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания