Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Закриха СОУ "Алеко Константинов"

По предложение на общинската администрация, Общинският съвет гласува СОУ "Алеко Константинов" да бъде закрито.
Решението бе взето на извънредна сесия на местния парламент миналия четвъртък, след повече от 6-часов дебат по темата за оптимизиране на училищната мрежа в община Свищов.
Съгласно предложението, внесено от кмета Станислав Благов, съветниците трябваше да се произнесат за закриването на три общински училища – основните училища във Вардим и Алеково, и СОУ "Алеко Константинов" в града.
"Вземането на такова решение е много тежко, каквото и действие да предприемем, то няма да удовлетвори всички, но ние трябва да бъдем на онази висота, която очакват от нас нашите съграждани.", заяви Благов и призова съветниците да не политизират тази толкова сериозна тема.
По време на обсъждането обаче бяха направени десетки емоционални изказвания. Дадена бе възможност да се изказват и присъстващите директори на свищовски училища, като всеки защити своето учебно заведение. Директорът на СОУ "Алеко Константинов" Емилия Якова предложи да не бъдат закривани училища преди да влезе в сила новият закон за училищното образование, тъй като тогава децата от селата след 7-ми клас ще трябва да се ориентират към града и за градските училища ще има повече ученици.
С бурна реакция съветниците от ГЕРБ и "Атака" пък отказаха да участват в гласуването за закриване на трите училища, след като бе предложено за това да се гласува с таен вот.
В хода на дебата кметът Станислав Благов оттегли предложението за закриване на двете селски училища.
Продължи обсъждането за закриване на СОУ "Алеко Константинов", в което през настоящата учебна година няма ученици в 1-ви, 3-ти и 9-ти клас, а от останалите 9 паралелки само две са в норма.
Накрая съветниците гласуваха с таен вот трудното решение, като в гласуването участваха 16 общински съветници и всички се обявиха "ЗА" затварянето на училището.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания