Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов и Зимнич кандидатстват съвместно с проект з

Свищов и Зимнич кандидатстват съвместно с проект за подобряване

на пристанищната инфраструктура
В понеделник Община Свищов бе домакин на двустранна работна среща, посветена на развитието на сътрудничеството в българо-румънския трансграничен регион. Събитието бе инициирано от свищовския кмет Станислав Благов. Освен кмета домакин, в срещата участваха кметът на Зимнич Петру Първу, кметът на Златарица Пенчо Чанев и кметът на румънското село Извоаре Флореа Бешу.
Конкретен повод за срещата бе откритата процедура за набиране на проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния 2007 – 2013 година.
"В условията на икономическа криза трябва да се възползваме от всяка възможност за привличане на средства, който ни предлагат европейските фондове.", каза на пресконференция след края на срещата кметът на Свищов Станислав Благов. Той заяви, че е крайно време местните власти на Свищов и Зимнич да мислят за двата града като за два различни региона, а да започнат да ги възприемат като един общ европейски регион с общи проблеми и перспективи. "Сега имаме възможност да обединим усилията си и да представим общ инфраструктурен проект и ние ще го направим и това ще е само началото на нашата съвместна практическа работа.", посочи Благов.
След като двете общини кандидатстваха в първата покана за набиране на проектно предложения по програмата за трансгранично сътрудничество с проект по така наречените "меки връзки" за развитие на партньорството в областта на местното самоуправление, сега Свищов и Зимнич подготвят гоялм инфраструктурен проект.
Пред медиите Станислав Благов съобщи, че проектната идея все още е в процес на разработка от двете администрации, но най-общо става въпрос за подобряване на трансграничната мобилност от двете страни на Дунава при Свищов и Зимнич. На настоящата среща са доуточнени проектните дейности: в Свищов се предвижда ремонт на пасарелката (пешеходната връзка от пристанището към центъра на града), изграждане на алеята към църквата "Свети Димитър" на Калето, обособяване на пракинг и пиаца за таксита в района на пристанището, монтаж на автобусна спирка и поставяне на триезични сензорни информационни табели в района на пристанищния комплекс. В района на пристанището в Зимнич са планирани сходни дейности за подобряване на инфраструктурата – обособяване на паркинг, монтаж на автобусна спирка, поставяне на триезични сензорни информационни табели и ремонт на общинския път от пристанището до участъка, където пътя се свързва с републиканската мрежа.
Проекът на Свищов и Зимнич трябва да бъде готов и внесен до края на април в офиса за управление на програмата за трансгранично сътрудничество в румънски град Калараш. В тази връзка представители на двете администрации ще имат среща с директора на офиса г-жа Аида Катане за доизясняване на някои технически подробности при подготовката на проекта, бе съобщено още на пресконференцията.
Пред журналистите кметът на Зимнич коментира, че според него това е най-резултатната му среща с неговия колега в Свищов. Петру Първу заяви, че двете администрации ще продължат да работят съвместно за усвояване на средства от европейските фондове за подобряване на инфраструктурата в района на Свищов и Зимнич.
За кметовете на Община Златарица и румънското село Извоаре работната среща в Свищов бе опознавателна. На пресконференцията и двамата заявиха, че имат голямо желание да работят в областта на трансграничното сътрудничество и ще се възползват от богатия опит на Свищов и Зимнич в тази посока. Оказа се, че двете населени места имат добра основа да развиват бъдещото си партньорство – в Извоаре живеят етнически българи и всички говорят български, а румънският език се говори свободно от населението на Златарица.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания