Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от началния курс на СОУ "Цветан Радославов

Ученици от началния курс на СОУ "Цветан Радославов" преписаха
"История славянобългарская" и дариха своя екземпляр на
читалищната библиотека
общински съветници.
На 27 февруари, в навечерието на Националния празник на България 3-ти март, учениците от началния курс на СОУ "Цветан Радославов" направиха уникално дарение на библиотеката при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови". Децата подариха на библиотеката препис на Паисиевата "История славянобългарская", изработен собственоръчно от тях.
Малките ученици започнали преписването на една от най-ценните български книги, по инициатива на началната учителка Христинела Тодорова и бързо били запленени от идеята.
В преписването, което е започнало от ноември миналата година, са участвали 57 ученици от 1-ви до 4-ти клас на училището. Ученическият препис на "Историята" има 170 страници. Имената на всички деца, участвали в инициативата, са записани на една от страниците в книгата.
"Подаряваме Ви своя препис на тази книга, защото сме българи и обичаме България!", казаха децата на библиотечните служителки Маргарита Колева и Веселина Спасова при връчването на дарението.
Библиотекарките обещаха на децата, че техният препис на Паисиевата "История славянобългарская" ще бъде показван на всички изложби на книги, в които читалищната библиотека участва с издания от архива й.
Маргарита Колева и Веселина Спасова показаха на децата от библиотечния фонд "История славянобългарская" – белова и чернова, "Царственик или История славянобългарская" на Христаки Павлович – първото печатно и преработено издание, фототипни издания на личните тефтерчета на Левски и Христо Ботев, "Абагар" – първата печатна книга на новобългарски език.
Всеки от малчуганите се снима за спомен със своята преписана страница от Паисиевата "История".
Гости на събитието бяха директорът на СОУ "Цветан Радославов" Марияна Маркова, заместник-кметът на Общината инж. Мария Дочева,

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания