Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Училище "Цветан Радославов" да стане спортно учили

Училище "Цветан Радославов" да стане спортно училище, а базата на
СОУ "Алеко Константинов" да се ползва за развитие на извънучилищни младежки дейности, предлага началникът на РИО Зоя Комитова
още Зоя Комитова.
Училище "Цветан Радославов" да стане профилирано спортно училище, за да не решаваме в бъдеще дали да бъде закривано, предложи на общинските съветници началникът на Регионалния инспекторат във Велико Търново Зоя Комитова по време на февруарското редовно заседание на местния парламент.
Началникът на Образователния инспекторат бе гост на заседанието, за да се срещне и обсъди със съветниците предстоящото оптимизиране на училищната мрежа в община Свищов, което ще бъде дискутирано на извънредна тематична сесия през месец март. Според предложението на администрацията училищата в село Алеково и село Вардим, както и СОУ "Алеко Константинов" трябва да бъдат затворени, заради малкото ученици в тях, които се обучават в слети и маломерни паралелки.
"Наш дълг е да предложим на децата ни качествено образование, а първото условие за това е да няма слети и маломерни паралелки.", посочи Зоя Комитова. "Освен добра материално-техническа база и добри преподаватели, за да съществува едно училище най-вече е нужно в него да има деца.", каза още началникът на Инспектората, уточнявайки, че за съжаление, в цялата Великотърновска област децата намаляват. "1000 деца липсват в областта, за да се запълнят например профилираните паралелки тази година. В Свищов обявените профилирани паралелки са 17, като 10 се заемат от професионалните училища и с това се изчерпват децата. "Затова трябва да мислим в перспектива и да бъдем мъдри.", заяви Зоя Комитова. "Решението е ваше – може да си оставите училища във всяко село, щом считате, че можете да ги издържате, но помислете дали не ощетявате децата с качеството на обучението, което ще получават там. Как се учат в един учебен час деца от първи и трети клас в една слята паралелка?", обърна се към съветниците началникът на Инспектората.
Пред местния парламент тя сподели някои идеи, обсъждани с местния отдел "Образование", които според нея могат да запазят училищата и училищната база в общината ни.
"Може да помислите СОУ "Цветан Радославов" да стане профилирано спортно училище, вече две години там има утвърдени спортни паралелки, а и тук имате много добри спортни школи. Ние може да помогнем като направим нужното проучване какви точно спортове да се развиват, ще съдействаме и за намирането на преподаватели. Ако не помислите сега, това училище може да последва съдбата на СОУ "Алеко Константинов", вие решавате.", обърна се към съветниците Зоя Комитова.
Базата на СОУ "Алеко Константинов" пък успешно би могла да се ползва за развитието на извънучилищни младежки дейности, като така ще може да се запази и името на Алеко Константинов за тази нова институция, посочи началникът на Инспектората.
За оптимизирането на училищната мрежа Община Свищов ще получи допълнителни средства от МОН и училищни автобуси, информира

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания