Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Актьорът Николай Урумов ще участва в журито на Сед

Актьорът Николай Урумов ще участва в журито на Седмия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри

Община Свищов и Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" отново събират в края на март приятелите и почитателите на театралното изкуство. На 27 и 28 март крайдунавският град ще бъде домакин на Седмия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри. Той се провежда под патронажа на кмета на Община Свищов г-н Станислав Благов и е посветен на Международния ден на театъра.
Тази година фестивалът ще премине под знака на 140 годишнината от отпечатването на "Устав на Българското читалище в Свищов" и 105 годишнината от Дарителския акт на Кирил Д. Аврамов.
Своеобразният театрален празник има за цел да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото й възпитание.
Според статута на фестивала с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. Пред съставеното от професионалисти жури, в състава на което тази година е известният български актьор Николай Урумов, театралите ще представят по един спектакъл с времетраене до 1 час.
Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, три награди за спектакъл и по три награди за мъжка и за женска роля.
Срокът за подаване на заявки е до 5 март.
Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130 годишнината от Първото театрално представление в Свищов.
От 2004 г. фестивалът на любителските камерни и кафе – театри се провежда ежегодно в най-близките почивни дни около 27-ми март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Геновева Танчовска
Секретар на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания