Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фондация "Д. Хадживасилев" отчете деийността си

На пресконференция в сряда следобед (11 февруари)Управителният съвет на фондация "Димитър Хадживасилев" отчете дейността си от началото на 2007 година, когато започва да тече четиригодишният му мандат.
Председател на Управителния съвет на фондацията е бизнесменът инж. Христо Димов, а в състава му влизат още бизнесмените Георги Георгиев, Емил Димитров и Стоян Парашкевов, директор на дирекция "АПИОУПЕВ" в Общината – тримата са бивши възпитаници на търговската гимназия. Управителният съвет включва и трима учители от гимназията: Славка Петрова, Живка Михайлова и Иван Димитров. Всички членове на Управителния съвет са избрани с гласуване на Общото събрание, в което влизат близо 200 души, повечето от които са бивши възпитаници на елитното свищовско училище.
Фондацията е основана през 1992 година като продължение на идеята на Еуфорията, която е подпомагала училището. Средствата, които управлява фондацията, идват от наем на наследен от организацията сграден фонд, поясни пред журналистите Емил Димитров. Той заяви, че основните цели на фондацията са свързани с развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, образованието, науката и културата сред учениците в ДТГ "Димитър Хадживасилев".
От началото на 2007 година до момента фондацията е осигурила на Търговската гимназия 55 000 лева, съобщи на пресконференцията Славка Петрова. Основната част от средствата – близо 30 000 лева са похарчени за закупуване на компютърна, размножителна и аудио-визуална техника, фондацията заплаща таксата за интернет на училището, за ремонт и поддръжка на наличните компютри, осигурява стипендии за ученици и подпомага провеждането на празниците в училището, а също издръжката на доброволците от американската организация "Корпус на мира" и японската "Джайка", които работят в гимназията. Фондацията финансира също извънучилищната дейност, осигурила е средства за ремонта на часовника върху покрива на гимназията и за закупуване на лекарства за лекарския кабинет в училището.
Фондация "Димитър Хадживасилев" е осигурила средствата и за пътуването до къщата на дарителя в Букурещ в началото на тази седмица. По този повод Стоян Парашкевов коментира, че откриването на дома на дарителя е отдавнашна цел на Управителния съвет. Със средства на фондацията до края на годината ще бъде изработена и поставена паметна плоча на Димитър Хадживасилев върху къщата му в Букурещ, информира Парашкевов.
На финала на пресконференцията директорката на търговската гимназия Румяна Иванова изрази благодарност към Управителния съвет на фондацията: "Хубавите неща се получават, когато всички – училище, фондация и училищно настоятелство, работим заедно. А това е безспорен факт при настоящия Управителен съвет на фондацията.", заяви Румяна Иванова.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания