Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Паметна плоча на Димитър Хадживасилев в Букурещ

Представителна група с ученици и учители от Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев", членове на едноименната фондация, училищното настоятелство и представители на Центъра за регионална интеграция и развитие пътуваха до Букурещ на 9-ти февруари, за да се поклонят пред паметта на дарителя и поднесат цветя на къщата, където е живял той.
Пътуването бе по повод 124-годишнина на училището и премина под мотото "По стъпките на дарителя".
В Букурещ свищовската група се е поклонила още пред паметната плоча на Васил Левски, поставена на къщата, където на заседание на БРЦК Апостола е упълномощен да ръководи освободителната борба в поробена България, пред паметната плоча на Любен Каравелов, в къщата където той е живял и издавал своите вестници.
Свищовлии са разгледали и сградата на Атенеума (Операта), която е построена с дарителството и на видни българи, сред които е Димитър Хадживасилев.
В средата на 19 век от 80-хилядното население на Букурещ, българите наброяват 22 хиляди души.
Цели квартали днес пазят историята за живота на българите в Румъния – имало е българска църква, български училища.
"Посещението ни в Букурещ и поклонението ни пред къщата на дарителя е една сбъдната мечта, която ни вълнува отдавна.", коментираха ръководствата на Държавната търговска гимназия и фондация "Димитър Хадживасилев". След дълго проучване с помощта на Демократичния съюз на българите в Букурещ и по-конкретно неговия почетен председател Лука Велчов, е установено мястото, където е живял видния букурещки търговец със свищовски потекло.
В момента къщата на Димитър Хадживасилев се стопанисва от държавата и в нея се помещава медицинска амбулатория. Със съдействието на Лука Велчов румънските институции са разрешили поставянето на паметна плоча върху сградата.
От фондация "Димитър Хадживасилев" заявиха, че паметната плоча на дарителя на свищовската търговска гимназия ще бъде изработена и поставена на къщата му в Букурещ до края на годината, като средствата за това ще бъдат осигурени от фондацията.
В момента се проучва и мястото, където е погребан свищовския дарител.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания