Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Депутатът Лъчезар Тошев дари Първи български хор с

Депутатът Лъчезар Тошев дари Първи български хор с икона
на Св. Богородица Кукузелиса
Народният представител от ОДС Лъчезар Тошев дари Първия български хор "Янко Мустаков" с копие на старинна икона от ХІІ - ХІІІ век на Св. Богородица Кукузелиса, която е свързана с наречена на името на Йоан Кукузел. С нея е свързана една стара легенда, според която светогорският монах от български произход, канонизиран за светец - Йоан Кукузел, получил дар от самата Св. Богородица за несравнимото си ангелогласно пеене. Един ден той изпял канона на Св. Богородица пред нейната икона и задрямал. В съня си чул гласа на Божията майка и видял как тя му подарява златна монета. Щом се събудил той видял, че наистина държи в ръка жълтица.
Дарението свищовският депутат направи след като бе на посещение в Атонския манастир в началото на януари. Специалният дар е донесен оттам.
Копието на иконата е било връчено на Лъчезар Тошев от архимандрит Продромос, игумен на манастира Великата Лавра, първи в ерархията между двадесетте манастири в Света Гора. Оригиналната икона на Св. Богородица Кукузелица се намира в Света Гора, в манастира Великата Лавра /Св. Атанасий Атонски/. Всяка година тази чудодейна икона се изнася за поклонение в дните между 7 и 14 януари. Счита се, че е покровителка на музиката и пеенето.
Неслучайно Лъчезар Тошев е избрал да връчи нейно копие на диригента на Свищовския хор Елизабет Людмилова. Посланието е ясно: хорът да пее православните си песнопения, каквито има в репертоара му, така сладкогласно, както Св. Йоан Кукузел е пял своите псалми пред същата тази икона.
Иконата на Божията майка е поставена в специална рамка на стената в хоровата зала на свищовското читалище, за да вдъхновява хористите по време на техните репетиции.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания