Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Чествахме 146 години от рождението на Алеко

С традиционното факелно шествие от музея на Алеко Константинов до паметника на Щастливеца в градската градина на 13 януари започна честването на 146-та годишнина от рождението на видния свищовец.
В шествието се включиха близо 70 ученици от училищата в града. Въпреки студа, десетки граждани и представители на официални институции бяха дошли в градската градина, за да се поклонят пред паметта на Алеко и да поднесат цветя на паметника му.
Слово за Щастливеца пред паметника произнесе кметът на Общината Станислав Благов.
Официални гости на церемонията бяха посланикът на Естония Н. Пр. Рейн Ойдекиви и съветникът по въпросите на развитието към Американското посолство Дени Робъртсън.
Честването продължи с традиционната Алекова вечер, която тази година се проведе в салона на читалището.
Вечерта бе открита със слово за Щастливеца на учителката по български език и литература в Държавната търговска гимназия Цветанка Костова.
Последва официалното награждаване на лауреата в тазгодишното издание на международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко писателят от Естония Кайдо Лийва.
На сцената от заместник-главния редактор на в-к "Стършел Йордан Попов той получи Майсторско свидетелство, а наградата – плакет, грамота и 200 долара, му бяха връчени от кмета на Общината Станислав Благов.
Развълнуван, Кайдо Лийва се просълзи на сцената. Той благодари за наградата и заяви, че се надява това няма да бъде последната му визита в България.
Приветствени думи от сцената отправи и естонският посланик Н. Пр. Рейн Ойдекиви. Дипломатът поздрави свищовлии, че ревностно пазят своите традиции и продължават да се прекланят пред паметта на своите видни съграждани, сред които е Алеко Константинов.
В концертната програма на Алековата вечер участие взеха ПБХ "Янко Мустаков" и вокалното мъжко трио "Уникалните гласове" от ансамбъл "Българе".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания