Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

"Всяко дете е добро, талантливо и заслужава да бъд

"Всяко дете е добро, талантливо и заслужава да бъде обичано и щастливо в една прекрасна Портокалова къща.", твърди началникът на общинския отдел "Образование и култура" Милена Богданова


Христина БОРИСОВА

"Всяко дете е добро, талантливо и заслужава да бъде обичано и щастливо.", така започваме нашия разговор с началника на общинския отдел "Образование и култура" Милена Богданова. Тези дни в отдела кипи оживление и празнично настроение, защото тече Портокалова седмица на талантите.
Всичко започва преди около година в търсене на атрактивни решения как да се ангажира свободното време на учениците.
Милена Богданова и екип от отдела подготвят проект и кандидатстват пред Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". И оттук нещата потръгват. Проектът е одобрен за финансиране и през октомври тази година стартират дейностите по неговото изпълнение.
Проектът носи оригиналното име "Портокалова къща "Озарение" – работилница за таланти и психологическа работа с изкуства" и за изпълнението му от Програмата са осигурени 49 950 лева.
Но защо Портокалова къща?, питам аз.
"Ами това е моя идея.", споделя с усмивка Милена Богданова, която, освен педагог, е и психолог по професия. "Хрумна ми, защото източните народи са наричали портокалите – "деца на слънцето", защото това са плодове с прекрасен топъл цвят, защото имат съвършена форма – кръгли са, защото са много вкусни и ароматни. Нима всички тези определения не подхождат и за нашите чудесни деца?!", доволно заключава Богданова. За името "Озарение" тя пояснява, че дошло от английската дума с такова значение и е свързано с идеята, че децата трябва да осъзнаят и осмислят нещата вътре в себе си, за да бъдат щастливи личности в бъдеще.
Идеята на този проект е да се създаде територия за развитие и изява на потенциала на всяко дете, като се насърчава непосредствеността, искреността и свободата на изразяване на чувства, мисли и преживявания и предоставяне на подкрепа в тяхното осмисляне за разбиране на себе си и другите, обяснява още Милена Богданова. На практика се създава Център за извънучилищни форми и занимания за учениците, но не само като място, а и като възможност за изграждане на партньорство и общуване между децата и учителите, чрез общи дейности в областта на изкуствата.
Партньори на отдел "Образование и култура" при изпълнението на проекта са Общината и училищата COУ "Димитър Благоев", СОУ "Николай Катранов", СОУ "Цветан Радославов", ОУ "Филип Сакелариевич".
Портокалова къща "Озарение" - работилница за таланти и психологическа работа с изкуства" отваря врати на своите ателиета и клубове в началото на месец октомври тази година. Около 320 деца и по-големи ученици са включени в 10 клубни форми: Театрална работилница, Ателие за художествена обработка на текстил, Ателиета по приложно и изобразително изкуство, Школа за танци и музика с Детски хор, две Групи за съвременни и фолклорни танци за най-малките и една група за фолклорни танци за големи ученици, Ателие за художествена обработка на дърво, Шахмат и Го клуб, Литературен клуб, Клуб "Пътуване в откритията" и Клуб "Психологическа лаборатория".
Ръководители на изброените извънучилищни дейности са изявени наши учители: Евгени Йонков, Светлана Романова, Зоя Тодорова и Константин Байрактаров, Мария Възланова и Стефка Филипова, Димитър Димитров – чичо Митко, Георги Владимиров и Георги Герчев, Катя Дойчева и Елка Иванова, Красимира Кирчева, Виолета Трайчева и Владимир Попов.
Изработен е и сайт на проекта на електронен адрес www.oringe-inside.org.
"Всички работим с голям мерак и вълнение, защото виждаме колко радост и щастие носи за децата участието им в нашата Портокалова къща.", споделя още шефката на отдел "Образование и култура".
В екипа на проекта тя е ръководител, счетоводител му е главният счетоводител на отдел "Образование и култура" Иванка Коева, координатори – експертите Лидия Славева и Ася Михайлова от отдела, а организатори на събитията и дейностите – Поликсения Саркисян и Надя Мочкова.
В сряда проектът "Портокалова къща "Озарение" - работилница за таланти и психологическа работа с изкуства" бе представен на официална пресконференция, а във фоайето на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" бе обявен старта на Портокалова седмица на талантите с откриването на изложба с творбите на децата от 4 клуба и ателиета, като разбира се имаше подобаваща почерка за гостите – сок от портокал и портокалови пасти, които поднасяше чаровна Портокалка.
В продължение на двайсетина дена с различни мероприятия ще бъде представяна продукцията на клубовете и ателиетата на Портокаловата къща, обясни идеята на тази инициатива ръководителят на проекта.
А какво предстои оттук насетне?
"Вратите на нашата Портокалова къща са отворени и очакваме нови приятели. Не търсим изявени таланти, защото за нас всяко дете притежава талант. Добре дошли са всички деца, които искат да се забавляват и да бъдат щастливи.", оптимистично заключава началникът на общинския отдел "Образование и култура" Милена Богданова.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания