Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първият участък от новия магистрален водопровод ще

Първият участък от новия магистрален водопровод ще бъде включен в мрежата до Коледа, обещават изпълнителите
"До Коледа отсечката на магистралния водопровод "Свищов- Вардим", от ул. "Стоян Ников" до ул. "Черни връх", ще бъде изградена и включена в мрежата, това ще е нашият подарък за свищовлии", заяви на пресконференция през изтеклата седмица инж. Мирослав Мазнев, ръководител на "Нова Загора – Пътно поддържане", една от фирмите в ДЗЗД "Прима Строй" - изпълнител на обекта.
Както вече ви информира в-к "Свищовски бряг", стартира подмяната на магистралния довеждащ водопровод от Свищов до село Вардим. Проектът се финансира с 2 млн. лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и обхваща участъка от ВиК до моста в местността Паметниците.
Това на практика е Вторият етап от проекта, поясни пред журналистите инж. Мирослав Мазнев. Първата фаза обхваща участъка от водоземния напорен водопровод във Вардим до моста при Паметниците. За изпълнението й Община Свищов е кандидатствала за финансиране пред Програма ФАР, освен това е поет ангажимент и от министър Асен Гагаузов, че ще се търсят средства за изпълнението й от държавния бюджет догодина, допълни информацията заместник-кметът инж. Мария Дочева, която също участва в пресконференцията.
Относно стартиралия сега Втори етап от проекта, изпълнителите се надяват да приключат обекта, съгласно договорните ангажименти, през януари 2009 година. "Разбира се, срокът ни зависи много от метеорологичните условия. Ако има ниски температури, ще се забавим, защото в обект като този не може да се прави компромис с технологичните изисквания и качеството.", посочи инж. Мазнев. Коментирайки технологията на работа той изясни, че се работи с полиетиленови тръби с много висока плътност, за които се дава гаранция за експлоатационен период от 50 години. Те са със сигнални детекторни ленти, което означава, че при евентуални аварии в бъдеще ще се знае точното място, където има проблем.
В началото изпълнителите са били много затруднени, тъй като е имало разминаване с посоченото ВиК трасе в техническия проект, което е наложило от фирмата да правят допълнителни изкопи за установяване на трасето.
"Извиняваме се на хората за временното неудобство, което им причиняваме.", обърна се към свищовлии чрез медиите представителят на фирмата изпълнител. Основно ще бъдат засегнати хората от вилните имоти на изток от Свищов, уточни той.
Общината се е постарала, определяйки трасе, което да мине по най-безболезнен начин в този район, коментира инж. Мирослав Мазнев. "Ще имаме обаче много усложнения, тъй като пътищата във вилната зона са много стеснени.", сподели още той. В момента се извършва уширение и изравняване на пътищата в този район.
Подменяното трасе обхваща участък от около 4 км и 200 метра, уточни представителят на фирмата изпълнител, 3 км от който се падат във вилната зона. По време на работа фирмата ще направи цифрово заснемане на обновения участък от трасето и ще представи информацията в Общината.
След завършване на обекта, обновеният участък ще бъде включен в мрежата и така ще бъде осигурена възможност за алтернативно захранване с питейна вода при евентуални аварии, тъй като ще бъде запазено и старото трасе, бе съобщено още на пресконференцията.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания