Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметове, народни представители и екоорганизации

Кметове, народни представители и екоорганизации
се обявиха против АЕЦ "Белене"
Кметове на общини от 100 – километровата зона около АЕЦ "Белене", представители на екоорганизации и народни представители от формата на Европейската народна партия се обединиха против изграждането на централата.
Това стана на работна среща с тема "Проектът АЕЦ Белене – Митове и реалност", която се проведе в Свищов под домакинството на кмета на Общината Станислав Благов. Форумът се състоя на 10 ноември и бе организиран от Фондация за околна среда и Институт за зелена политика.
В работната среща участие взеха заместник-председателят на 40-то Народно събрание Надежда Михайлова, народните представители от СДС Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков, народният представител от ДСБ Иван Иванов, а лектори по темата бяха Георги Касчиев от Виенския Институт и Института по изследване на риска, и Петко Ковачев от Института за зелена политика.
Участниците във форума дискутираха икономическата обоснованост, ползите и рисковете от изграждането на атомната централа в Белене.
"Свищов не мечтае за АЕЦ – Белене и изграждането на тази централа няма да спомогне нито за решаване на проблема с безработицата, нито пък ще доведе до просперитет на региона.", заяви по време на срещата кметът на Свищов Станислав Благов.
На финала бе приета Декларация против изграждането на АЕЦ – Белене, която да бъде изпратена до Европейската комисия.
В заключителния документ се посочва, че проектът Белене е икономически необоснован и не отговаря на екостандартите.
В документа участниците в дискусията настояват пред Еврокомисията да бъде публично оповестен докладът на българското правителство за изграждането на АЕЦ-Белене.
Чрез Декларацията участниците във форума ще настояват още да се проведе среща в Свищов с еврокомисаря по енергетиката Ендрю Пиебалк, пред когото да се представят различните позиции.
Надежда Михайлова се ангажира да връчи копие от Декларацията на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, с когото има среща в началото на декември.

По-късно в Общината членове и симпатизанти на СДС и "Коалиция "За Свищов" имаха възможност да се срещнат и разговарят с народните представители от СДС и ДСБ, дошли в Свищов по повод форума, посветен на атомната централа в Белене.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания