Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Изложба в Търговската гимназия представя сходния а

Изложба в Търговската гимназия представя сходния архитектурен стил на Виенския университет и свищовското училище

В навечерието на Деня на народните будители в ДТГ "Димитър Хадживасилев" бе открита фотоизложбата "Гимназия – Университет". В нея са представени 20 снимки от фасадата и интериора на Ректората на Виенския държавен университет, дело на Гергана Йорданова, бивш възпитаник на свищовското училище, която в момента работи като експерт в БНБ. Целта на изложбата е да се даде възможност на широката аудитория да сравни двете сходни по своя архитектурен стил сгради, проектирани от австрийските архитекти Хенрих фон Ферстел и Петер Паул Бранг.
Специално за откриването на фотоизложбата, по покана на Г. Йорданова, за първи път в Свищов пристигна Негово Превъзходителство австрийският посланик д-р Клаус Фабиян, придружаван от съпругата си. Фабиян е възпитаник на Виенския държавен университет, където е защитил дисертация и е доктор на юридическите науки. Това е и поводът Гергана Йорданова да покани дипломата за почетен патрон на фотоизложбата си.
Гостите бяха приветствани от директорката на ДТГ "Димитър Хадживасилев", Румяна Иванова, която заяви, че прояви като тази са още един скъп повод училището да се гордее със своите отлични възпитаници и да ги приема като съвременни будители. На откриването на изложбата присъства и шефката на Регионалния инспекторат по образование на МОН във Велико Търново Зоя Комитова. Развълнувана и с нескрита гордост тя подчерта, че ученици като Гергана Йорданова са повод за щастлива равносметка на всеки учител и припомни старата българска мъдрост за добрия учител и неговия ученик.
От своя страна Г. Йорданова благодари на Ръководството на Търговската гимназия за оказаното активно съдействие при организирането на изложбата.
"Ваши Превъзходителства, скъпо семейство Фабиян, за мен е огромна чест, че пристигнахте в Свищов за откриването на тази изложба. Позволете ми да Ви благодаря за доверието, което ми гласувахте и за изключително позитивното отношение, което винаги сте имали в контактите си с мен.", обърна се Йорданова към австрийския посланик и съпругата му. Тя пожела на всички присъстващи да имат възможност се докоснат на живо до архитектурното чудо, наречено Виенски университет, и опознавайки света, да осъзнават колко красива и величествена е България!
След откриването на изложбата Австрийският посланик взе участие в дискусия с ученици, посетена на членството ни в ЕС и свързаните с това предизвикателства. Д-р Фабиян сподели опита на Австрия като член на Общността и подчерта, че съществуват икономически асиметрии не само между новоприсъединилите се страни и ЕС, а и дори между самата Австрия и т.нар. "Стара Европа". Той добави още, че България и Австрия трябва да засилят дунавското си сътрудничество и посочи стратегическата роля на свищовското пристанище в този дългосрочен процес.
След края на дискусията посланик Фабиян проведе работна среща с ръководствата на Търговската гимназия и фондация "Димитър Хадживасилев", наследник на Ефорията на Дарителя. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество по линия на образователния и културен обмен чрез партньорски училища в Австрия, както и за усъвършенстване подготовката по немски език на учениците.
Австрийският дипломат подари на библиотеката на гимназията броеве от специалния двуезичен вестник на посолството в София, посветен на националния празник на Австрия, 26 октомври, отпечатан броени дни преди визитата му в Свищов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания