Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

40 учители и ученици от осем европейски държави

40 учители и ученици от осем европейски държави
в СОУ "Николай Катранов"
Oт 16 до 22 октомври на посещение в СОУ "Николай Катранов" бяха 40 учители и ученици от 8 държави - Полша, Англия, Испания, Турция, Румъния, Португалия, Литва, Унгария. Посещението е първата работна среща на партньорите по проект "Здраво тяло, здрав дух, здрава околна среда. В 17 семейства на ученици от училището бяха настананени по едно от децата гости. Програмата включваше тържествено посрещане в училище, среща с ученици от класове в начален етап, среща с кмета на общината г-н Станислав Благов, тържествен концерт с представянето детско–юношеския танцов ансамбъл "Огнени ритми" с ръководител Стефан Костадинов", ученически презентации на родните места и училища, разучаване на българско хоро, посещение на историческия и етногравски музеи в Свищов, екскурзии до Етъра, Велико Търново и музея "Плевенска панорама".
Това са фактите, зад които са:
Вълнуващата и възторжена гледка на пълната, с млади хора от осем страни, сцена, в актовата зала на училището, украсена с флаговете на осемте партньорски държави. Звучи "Ода на радостта на Бетховен" и както каза директорът на училището г-н Генади Иванов "един мини модел на обединена Европа". Председателката на Училищното настоятелство г-жа Албена Бадева поднася национални флагчета и сувенири на всеки от гостите.
Следва посещението на четири от класните стаи на малките ученици: I в клас на Елка Георгиева, II б на Ценка Димитрова, II в на Петя Попова и IV б на Снежана Блажева. За гостите децата са приготвили поздравления, песнички, писъмца за непознати другарчета и сувенири. Неописуемо е настроението, пъстротата, оживлението, радостта, които бяха прекрасното начало на едноседмичната визита на гостите.
В зала №1 на Общината - красиво и тържествено подредена, г-н Станислав Благов приветства гостите, координаторката Данута Чжижевска от Полша сподели целите на проекта, гостите и домакините размениха слова, мисли и сувенири.
Тържествения концерт в читалище "Еленка и Кирил. Аврамови", когато заиграха изпълнителите от танцов ансамбъл "Огнени ритми" беше един от моментите, който ни накара да се почувстваме най-много българи и да наблюдаваме с гордост и самочувсвие възторга в очите на гостите.
Давам си сметка, че статията е за нашите местни вестници и трябва да бъде само информация за случилото се. Не е възможно да изразя всичко, което бих искала-като преживяване, впечатление и усещане. И най-вече като благодарност към всички хора, които помогнаха да се осъществи програмата на срещата. Но на нашите благодетели - спонсорите, казваме: Благодарим от сърце! Благодарим на г-н Йордан Великов, Иван Иванов, Албена Бадева, Станислав Димитров, Станислав Янков, Любен Байрактаров, Йордан Лунчев, Любен Флорев, Виолета и Крум Крумови.
Всички организатори, ученици и родители очаквахме с нетърпение и вълнение пристигането на гостите. Струва ми се всички мислехме, че с пристигането на гостите започва купона. За всички ни това беше една прекрасна, но трудна седмица - изморителна във физически и емоционален план, а за семействата домакини и във финансов. Естествено най-трудни бяха междуличностните взаимоотношения и решаването на емоционалните проблеми. В тази седмица всички ние - малки и големи, въвлечени в дейностите по проекта и програмата, натрупахме богат опит, попаднахме и проверихме реакциите си в ситуации далеч от обикновеното ни ежедневие и вярвам, че излизаме обогатени, малко променени и по-уверени в себе си.
Един от изводите е на г-жа Роза Кръстева, учител и родителдомакин: "Без английските паралелки проекта в този си вид не би могъл да се осъществи. Радвахме се на децата си, които говориха цяла седмица само на английски, и благодарение на техния перфектен английски език се разрешаваха проблеми от най-различно естество. А всички знаем, че ако английският на нашите деца е добър, че ако децата ни говорят свободно и със самочувствие, това се дължи на тяхната учителка Теодора Атанасова, без която не биха проговорили."
Едно от мненията, това на на Лазло Атила: "Тази седмица в това семейство всичко беше посветено на мен. Чувствах се като цар.
Един въпрос-закачка на Дейв Пери по време на разходката в Етъра: "И този хубав слънчев ден го има в програмата ви и вие го пъръчахте, нали?"
Във фотоапарата и в компютъра ми има стотици снимки от тази седмица. Няма я само онази в която три прекрасни румънски момчета за сбогуване подаряват по една българска червена роза на своите домакини. Тази ненаправена снимка е в душата ми и дано всеки носи по една такава в своята душа, като скъп спомен и желание за бъдещи срещи и приятелства.

Надя Мочкова
СОУ "Николай Катранов"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания