Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кабинков лифт над Дунава ще свързва Свищов със Зим

Кабинков лифт над Дунава ще свързва Свищов със Зимнич

Въжена линия с кабинков лифт може да бъде изградена между Свищов и Зимнич до три години, предвижда българо-румънски проект за трансгранично сътрудничество на румънската асоциация "Ромфра" от гр. Александрия, стана ясно на среща за представяне на проекта в Областната управа.
Партньори при изпълнението на проекта от българска страна са Института за научни изследвания в Стопанската академия "Д.А.Ценов" и Центъра за регионална интеграция и развитие в Свищов. Пред журналисти доц. д-р Никола Янков, който е ръководител на Института за научни изследвания в Академията и председател на Центъра за регионална интеграция и развитие, съобщи, че се предвижда до края на годината да бъде изграден консорциум за изготвяне на предпроектните проучвания, а до 2010-2011 г. лифтът да бъде въведен в експлоатация.
На този етап има принципно съгласие за реализиране на проекта от общините Свищов и Зимнич и на областните управи на Телеорман и Велико Търново.
Следващата година румънската асоциацията "Ромфра" ще кандидатства по Оперативна програма "Трансгранично сътрудничество" за финансиране на предпроектните проучвания, за които са необходими около 1,5 млн. евро.
По предварителни разчети изграждането на лифта може да струва до 30 - 40 млн. евро и ще отнеме между две и три години.
Построяването на съоръжението ще бъде туристическа атракция, каквато няма никъде по Дунав и освен това ще улесни обмена на работна ръка между двата дунавски града.
Според авторите на проектната идея няма да има технически проблеми при изграждането на съоръжението между двата бряга. Разстоянието между Зимнич и Свищов е около 2 км и това е най-тесният участък на р. Дунав. По средата има пясъчен остров от римско време и там може да бъде поставен допълнителен пилон.
По думите му проектът за изграждане на фериботна връзка между двата града е замразен и най-вероятно ще бъде изоставен, след като бе открита фериботна линия между съседния град Никопол с Турну Мъгуреле.
Засега връзката между Свищов и Зимнич по Дунав се осъществява с пътнически кораб. Според авторите на проектната идея е нужно възможностите за директна връзка между двата бряга да бъдат доразвити, тъй като е броят на пътниците преминаващи Дунава на това място непрекъснато расте.

Христина Борисова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания