Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Милен Манолов е новия председател на ОбС

На 2-ри октомври местният парламент заседава извънредно. Повод за свикването на тази сесия бяха внесените седмица по-рано в деловодството на Общинския съвет две подписки за промяна в ръководството на Съвета.
Документите бяха внесени от инж. Симеон Симеонов, председател на групата съветници от БСП и доц. д-р Андрей Захариев, лидер на най-голямата група съветници от коалиция "За Свищов".
Своето искане за оставка на досегашния председател на местния парламент инж. Иван Хараламбиев вносителите аргументираха с демонстрирано от негова старна системно неспазване на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и проявено арогантно отношение по време на заседанията.
От двете групи съветници предлагаха още освобождаване на шефовете на ВиК и "Общински пазари", поради изтичане на обявения 6-месечен срок за обявяване на конкурси за длъжностите им.
На извънредното заседание миналия четвъртък мотивите да бъде поискано избирането на нов председател на Съвета бяха повторени още веднъж. "Не бива да забравяме, че ние представляваме проекция на цялото общество и поведението ни в тази зала трябва да защитава авторитета на всички наши съграждани. Демонстрираните в тази зала персонални действия и нападки не са на нивото на един председател на Общински съвет.", посочи лидерът на групата съветници от коалиция "За Свищов" доц. д-р Андрей Захариев.
В своя защита от трибуната досегашният председател на местния парламент инж. Иван Хараламбиев заяви, че винаги е защитавал не своя личен интерес, а авторитета на институцията Общински съвет – Свищов. Той припомни, че всички съветници са приели отчета за работата на Съвета, направен в края на юни и тогава не е имало забележки към ръководството. Инж. Хараламбиев изрази менеие, че сменянето му е подготвяно по-отдавна и е резултат от създаването на нова неформална коалиция в Съвета, като само се е търсел повод за действие.
В последвалото тайно гласуване за това дали инж. Иван Хараламбиев да бъде освободен от председателското място на Общинския съвет, участваха само съветниците от групите на коалиция "За Свищов" и БСП. Вотът бе бойкотиран от групите на ГЕРБ и "Атака".
Резултатът показа, че от гласувалите общо 18 съветника, 17 са "ЗА" освобождаването на Хараламбиев, а един е "ПРОТИВ" и така - с гласовете на сините и червените, досегашният шеф на парламента бе свален.
Последва тайно гласуване за избор на нов председател на Общинския съвет, в което отново участваха само 18-те съветници от коалиция "За Свищов" и БСП. Те трябваше да изразят вота си относно единствената направена кандидатура за позицията – тази на Милен Манолов, който до момента бе заместник-председател на Съвета и председател на общинската организация на БСП. Отново със 17 гласа "ЗА" и един глас "ПРОТИВ" изборът му бе узаконен.
За заместник-преседател на местния парламент, на мястото на Милен Манолов, бе избрана съветничката от БСП Теменуга Нейкова, която е четвърти мандат общински съветник.
На извъредното засаедание на 2-ри октомври съветниците преразпределиха квотите в постоянните общински комисии, според представителството в парламента. Най-много председателски места – четири, ще има коалиция "За Свищов", която има 13 съветници. ГЕРБ, със 7 съветници, получава председателските места на три комисии, БСП, със 5 съветници - на две комисии, а "Атака", с четири съветнци - на една постоянна комисия.
Съветниците освободиха съветника от ГЕРБ Цветан Марков от шефското място на комисията по икономическо развитие, финанси и бюджет. За нейн председател бе гласуван доц. д-р Андрей Захариев, лидер на най-голямата група съветници.
По предложение на доц. Захариев точката в дневния ред, касаеща предложението за освобождаване на шефовете на ВиК и "Общински пазари" бе отложена.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания