Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Президентът Георги Първанов бе гост на Академията

В сряда в Стопанска академия "Д.А.Ценов" с тържествена церемония бе открита новата учебна година. Официален гост на свищовските студенти по този повод бе президентът на Република България Георги Първанов. Той бе посрещнат от ректора на Академията доц.д-р Величко Адамов и от другите официални лица пред барелефа на Димитър Ценов, където 100-хилядният студент на Академията Цветелина Заранкова му поднесе цветя. След това президентът и ректорът поднесоха цветя и на паметника на Дарителя пред Ректората. Високият гост бе посрещнат в Аулата на висшето училище от стотиците първокурсници, придружен от ректора, кмета на община Свищов Станислав Благов, Великотърновския митрополит Григорий, зам.-ректорите и деканите на факултети. Сред гостите бяха още депутатите Милен Велчев, Надка Балева и д-р Ваньо Шарков, областният управител Тошко Никифоров, членове на Съвета на настоятелите, проф.Борислав Борисов, председател на Съвета на ректорите и ректор на УНСС, главният секретар на БНБ Петко Кръстев, директорът на НСС Бойко Найденов, ръководители на финансови институции и фирми.
Обявявайки началото на 72-ия пореден випуск на Академията, зам.-ректорът доц.д-р Андрей Захариев заяви, че при своето дипломиране през 2012 г. студентите ще отбележат и вековния юбилей от дарението на патрона на висшето училище Д.А.Ценов. Новата академична година бе открита с приветствено слово от ректора на Академията доц. д-р Величко Адамов (словото поместваме отделно). "Тук съм, защото си давам сметка, че висшето образование е много важно за развитието на българската наука и икономика и на България", заяви в приветствието си Георги Първанов. " Специално искам да подчертая приноса на вашата Академия за модернизацията на българската икономика. Радвам се, че Академията е добре известна и зад граница, защото българското висше образование и българската наука са едни от малкото конвертируеми неща, които има България и които представят страната ни навън", подчерта президентът. Той пожела примерът на Дарителя Димитър Ценов и на братята Евлоги и Христо Георгиеви да бъде последван и в наше време. "Днес Стопанската академия с качеството на образователния процес, с равнището на научно-изследователската дейност е не само достоен продължител на делото на своите основатели, но и разполага със съответния потенциал да отговори на съвременните изисквания", каза още президентът. Той изрази удовлетворението си от приемането на закона за студентското кредитиране (което ще позволи младите хора да не са материално зависими от своите родители), както и от започналото поетапно увеличаване на средствата за наука и образование, въпреки че според него те все още са недостатъчни в сравнение с другите страни от ЕС. "Желая ви да следвате своите планове и мечти, а след четири години, когато вече няма да съм президент, ще дойда отново в Свищов, за да присъствам на подобно красиво тържество", обеща накрая Георги Първанов. Студентите бяха приветствани и от първенеца на випуска Цветелина Ненкова и от председателя на Студентския съвет Ангел Георгиев, а слово-отговор от името на първокурсниците произнесе Цветелина Заранкова. Те бяха благословени със слово-молитва за здраве и благоденствие от Великотърновския митрополит Григорий. В края на тържеството ректорът доц.д-р Величко Адамов подари на президента почетния плакет на висшето училище и картина, изобразяваща храма "Св. Троица" в Свищов.
Людмил СИМЕОНОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания