Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

23 160 лева за храм "Св. Св. Кирил и Методий"

23 160 лева бяха събрани при официално откриване на дарителската кампания за набирането на средства за храм "Св.Св. Кирил и Методий" в Свищов.
Благородната идея за възстановяване на църквата е на управителя на телевизия "Видеосат" - Антон Георгиев, който инициира кампанията под мотото "Да продължим да даряваме в града на дарителите".
Първоначалната идея бе официалният старт на дарителската кампания да бъде даден в двора на самата църква, но поради дъждовното време на 26.09.2008 - мястото се промени и кампанията бе открита в ресторанта на "Корпус- Юг".
Там начинанието бе благословено от Негово Високо Преосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий.
Църквата "Св. Св. Кирил и Методий" е построена през 1874 година, и е осветена от първия български митрополит Иларион Макариополски.
За съжаление, голямото земетресение през 1977 година нанася сериозни поражения върху сградата и оттогава храмът не функционира.
През годините неколкократно са започвани ремонти на сградата, но нито един не е доведен до край – поясни председателят на църковното настоятелство на храма отец Христо в отчета за дейността на настоятелството, направен при откриването на кампанията за храма.
Пред всички присъстващи Антон Георгиев сподели какви мисли и чувства са го ръководили, за да предложи идеята за възстановяване на църквата "Св. Св.Кирил и Методий". Неговите сантименти са свързани с детството му, което е преминало в квартал "Велешана", където се намира църквата. Антон Георгиев направи първото дарение от 3000 лева, а след това пусна в ковчежето и дарената сума от ректора на Свищовската академия доц. д-р Величко Адамов.
Преди да направи своето дарение, кметът Станислав Благов също приветства благородната инициатива за възстановяване на храма.
На церемонията лични средства дариха общински съветници, бизнесмени, представители на различни институции и граждани. Сред присъстващите бе и почетният гражданини на Свищов Иван Станчов, който също приветства благородното начинание. За по-малко от час бяха събрани 23 160 лв.
Дарилите средства получиха свидетелства за дарение, а за събраната сума бе изготвен протокол.
Събраните 23 160 лева, бяха внесени в специално разкрита за кампанията дарителска сметка – ЦКБ АД Клон Свищов (CECBBGSF) IBAN: BG59 CECB 9790 1099 8149 00 . По тази сметка ще продължава набирането на средства за църквата "Св.Св. Кирил и Методий".
В дарителската кампания може да се включи всеки, който желае храмът отново да отвори врати за своите миряни.
За нови постъпления по сметката, както и за изразходвани средства, периодично ще бъде оповестявана информация по медиите.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания