Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Самодейни състави от Ореш участваха във

Самодейни състави от Ореш участваха във
Фолклорен събор "Балканът пее – Чипровци 2008"

На 4 септември 2008 г. в град Чипровци се проведе фолклорен събор "Балканът пее – Чипровци 2008", организиран от Община Чипровци и Народно Читалище "Петър Богдан" гр. Чипровци, в рамките на честванията, посветени на няколко годишнини: 320 год. от Чипровското въстание, 40 год. от обявяването на Чипровци за град, 40 год. музейно дело и 20 год. Исторически музей - гр. Чипровци.
Целта на събора бе издирването, съхранението и популяризирането на националния ни фолклор и най-вече това бе една среща на таланти – потомци на чипровчани, които представят характерния за своето селище автентичен фолклор.
Сред съставите участници бяха и самодейците от НЧ "Филип Станиславов"- с. Ореш, които с участието си на откритата сцена пред сградата на Община Чипровци показаха и доказаха, че връзката между Ореш и Чипровци, съществуваща повече от 350 години, ще пребъде. С блестящото си представяне групата за автентичен фолклор "Росна китка", трио " Абагар" и чаровната изпълнителка Марсия Чавдарова, под вещото изпълнение на акордеон на Петър Михайлов, привлякоха вниманието и развълнуваха, както домакините, така и гостите на празника. Някои пожелаха да си запишат текстовете на част от песните, които самодейците ни изпълниха, даже затананикаха и мелодиите им.
Кулминацията на събора бе поздравителният концерт на детско- юношеския танцов ансамбъл "Българче" от с. Винга – Румъния, с ръководител Иван Ранков, който има орешенски корен. Младите таланти изпълниха, както румънски, така и български народни танци и спечелиха овациите на публиката.
Доволни и развълнувани от гостуването си в прекрасния исторически град Чипровци, от гостоприемството на местните жители, самодейците от НЧ "Ф. Станиславов" с. Ореш си тръгнаха с грамоти за участието си в събора и с много подаръци от кмета на Община Чипровци – г-н Захарин Замфиров, който бе поканил като официален гост на празниците на града лично и кмета на с. Ореш – инж. Любомир Иронов, а той от своя страна върна жеста, като връчи поздравителен адрес, плакети и подаръци от името на г-н Станислав Благов – кмет на Община Свищов и от името на Кметство-с. Ореш и Читалище-с. Ореш.
Читалищното настоятелство благодари на всички самодейци, взели участие във фолклорния събор "Балканът пее – Чипровци 2008", като им желае здраве и творческо вдъхновение, а на шофьора Митко Пенков изказваме искрени благодарности за безопасното и комфортно пътуване.
Народно Читалище "Филип Станиславов", с. Ореш благодари най- сърдечно и на изпълнителния директор на "Сортови семена - Свищов" АД-гр. Свищов – инж. Александър Караджов, без чиято помощ участието ни в празниците на гр. Чипровци нямаше да бъде възможно.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания