Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Уникална изложба на непоказвани досега фотографии

Уникална изложба на непоказвани досега фотографии от Руско-турската война гостува в Свищов
Уникална изложба на непоказвани досега фотографии от Руско-турската война е подредена във фоайето на Общината. Изложбата бе официално открита на 2 септември, в навечерието на един от важните празници, свързани с българската държавност 6-ти септември – Обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
За събитието в града пристигна нейният основен иницатор и организатор – известният български фотограф Иво Хаджимишев.
Това е единственият български фотограф, който е пожизнен почетен член на Кралската Фотографска Асоциация във Великобритания, автор е на над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени предимно в чужбина: Англия, Австрия, Холандия, Франция, Италия, Литва, Полша, Нигерия, Унгария, Мексико, САЩ. Подарил е свои авторски колекции на университетите в Лийдс, Великобритания; Лайден, Холандия; Пиза, Италия и на Музея на Фотографията в Литва.
Проектът, който Иво Хаджимишев представя в Свищов – колекцията "Забравени фотографии от Руско-турската война" има за цел да популяризира един малко познат начин на документирането на Руско-турската война – това са снимките, запечатали военните дейстия и личностите, свързани с тях. Изложбата вкючва 38 фотографии. Някои от тях са известни от картините на руски художници, възпроизвели на платната си уловеното от обектива, но фотографиите се показват за първи път пред публика. Така например за първи път свищовлии могат да видят снимка на понтонния мост, издигнат на Дунава за преминаването на руските войни от Зимнич в Свищов.
"Много от фотографиите са повече от документ – те са силни произведенията на изкуството, съхраняващи мигове от една война, довела до възстановяването на Българската държава.", заяви при откриването на изложбата нейният организатор. Той уточни, че експозицията събира фотографиите на двама автори – руснакът А. Д. Иванов – един от най-изявените хроникьори на войната и чехът по произход Франц Душек, който е бил придворен фотограф на румънския княз Карел I. Фотографиите на А. Д. Иванов – албумът "Забалканский поход", Хаджимишев намерил със свои колеги в Държавния архив за кино и фотографски документи в Москва, а за откриването на фотографиите на Франц Душек заслуга има варненският историк Борислав Дряновски.
Така се ражда уникалната колекция "Забравени фотографии", която събира творбите на двама майстори на фотографията, създали безценен исторически материал за Руско-турската война.
"Идеята ни е изложбата да пътува в България и да я видят колкото се може повече хора, защото е уникална.", каза още Иво Хаджимишев при откриването на експозицията. "Благодаря ви, че ме поканихте в Свищов, доволен съм, че най-сетне мога да направя нещо за този град, с който имам кръвна връзка.", сподели още Хаджимишев, чийто прадядо е бил сред свищовските опълченци, участвали във войната.
В Свищов колекцията "Забравени фотографии от Руско-турската война" ще гостува до 15 септември.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания