Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов бе домакин на международен пленер, посветен

Свищов бе домакин на международен пленер, посветен на 130-годишнината от Освобождението на България

Творците изминават пътя на известния руски художник Верешчагин документирал на платната си Руско-турската война

20 художници баталисти от България, Русия, Израел и САЩ пристигнаха в Свищов в ранния следобед на 3 септември. Творците участвуват в международен пленер, посветен на 130-та годишнина от Освобождението на България, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Ангел Марин.
Художниците следват пътя, изминат от известния руски художник Василий Верешчагин, документирал на платната си Руско-турската освободителна война.
В Свищов групата бе посрещната в местността "Паметниците", където творците имаха възможност да се запознаят с историята на първия освободен град и разгледаха паметниците на руските войни.
Пленерът е инициатива на Светлана Солодовникова - председател на групата художници "СОЛО" от Русия и Евгения Димитрова от Руския културно-информационен център, която е отговорен редактор на списание "Черно и бяло" и координатор на завършилите МГИМО в България, председател на сдружение "Славянски мир" и основател на групата на художниците "СОЛО"- България.
Според програмата, пленерът гостува на градовете София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Гурково, Казанлък, Свищов, Плевен, Етрополе, Правец, Благоевград, като творците посещават музеите и местата, свързани с Руско-турската война. По време на подготовката за пленера участниците в него са имали срещи с историци и са гледали прожекции на филми за войната.
Сред художниците е Александър Плевако, внук на Верешчагин и ръководител на фонда, който носи неговото име.
Най-младият участник в пленера е 9-годишният Адам Фекете от София, но той не пристигна в Свищов, тъй като е отпътувал за Германия, уточниха организаторите. Другите участници са от група "СОЛО-България", създадена през февруари тази година в резултат на съвместни проекти с руската група "СОЛО". Българските автори са доц. Цветан Стоянов от НХА, Пламен Желязков от Пловдив, Петко Якимов, Вероника Якимова и Георги Петров от София, Светлозар Недев - художник и фоторепортер на БТА, който ще документира пленера.
В проекта от българска страна се включват и други художници - световноизвестният творчески тандем Селма и Красимир Тодоров и Камен Крумов от Свищов.
С конкурс са избрани руските участници в пленера - Александър Чагадаев, живописец, Юрий Леонов, скулптор, Елена Рудева, скулптор и живописец, възпитаниците на Студиото за батална живопис на народния художник на Русия Николай Соломин - Олег Журавльов, Петър Любаев, Юлия Бикова, Станислава Калинина, лауреат на младежки награди за изобразително изкуство.
Останалите участници са Григорий Фюрер - известен живописец в Израел, член на Международния художествен фонд, на обединението на художниците на Израел и на творческия съюз на художниците на Русия, Нанси Франкел - скулптор от САЩ. В пленера участва и американския поет Ричард Хартайс.
Творците са разпределени в три групи: живописци и графици, керамици и скулптори.
Изложбата с произведения на участниците в пленера ще бъде подредена на 11 септември в изложбената зала на Националната художествена галерия. Книга и филм за пленера, както и фотоизложба за него ще бъдат представени в галерия "Средец" на Министерството на културата. През 2009 година - Годината на България в Русия, експозицията ще гостува в Москва.
Проектът се реализира благодарение на подкрепата на фирми от България и Русия.

Александър Плевако, внук на Василий Верешчагин:
"Свищов е изключително важен град за мен. Тук е била квартирата на моя дядо и тук той е направил първите си етюди за войната, които, за съжаление, се загубват.", споделя Александър Плевако, внук на великия руски художник и ръководител на фонда "Верешчагин". Плевако разказва, че първите си етюди Василий Верешчагин предава на началника на полицията и те пропадат. "Питам се къде ли са сега тези етюди? Много бих желал да успея да ги намеря." вълнува се Александър Плевако, който е историк по образование и дълги години е работил като журналист.
Той допълни още, че е впечатлен от българската природата. "Щастлив съм, че има хора, които помнят, че дядо откри един свят на Европа, една героическа война, по време на която ранените и убитите са хиляди. Тази война сближава нашите два народа. Аз съм благодарен, че хората тук помнят и ценят жертвите и героизма на руските войни.", заявява още внукът на Василий Верешчагин.

Камен Крумов, художник от Свищов:
"За мене поканата за участие в този проект е висока чест и благодаря за нея на организаторите и Община Свищов. Това са велики творци, които са много талантливи. Това са хора, които ценят историята. Не съм си и мечтал, че ще срещна внукът на Верешчагин.", споделя развълнувано свищовският участник в пленера художникът Камен Крумов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания