Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

"ТИД е най-голямата магистрала на Обединена Европа

"ТИД е най-голямата магистрала на Обединена Европа", твърди Георги Каневчев от Български туристически съюз, който е координатор на международната регата за България

Историята:
ТИД или "Tour International Danubien" е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Югославия и България. В продължение на близо два месеца участниците в него преминават около 2020 км. Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други само отделни етапи, според желанието и възможностите им.
Началото на международната туристическа регата "ТИД" е поставено през 1955 година в Чехословакия, когато група ентусиасти решават да направят пътуване по Дунава – тогава с тежки дървени лодки. Групата стига по реката чак до Будапеща. Унгарците са впечатлени от инициативата и се присъединяват в това пътуване. Към тях по-късно се включват техни съмишленици от Австрия и Германия и така се учредява официално най-голямата международна гребна регата по Дунава.
За България началото е през 1964 г., когато на техническата конференция на ТИД има български представител - Георги Любенов- Галата. Сред първите български ентусиасти са още Ясен Ясенов, Андрей Мирчев.
През следващата 1965 година, ТИД влиза на Българска територия до Видин, като спирките са само две: Ново Село и Видин, а българските участници само четирима. Те се включват от Белград до Видин, като през половината разстояние догонват похода, поради закъснение при издаването на паспортите им.
През 1966 г. вече се говори за пълен български етап, като ТИД стига до Русе, а през 1969 г. маршрутът е продължен до Силистра, където е и последната му официална спирка до днес.

53-то издание на Международната туристическа регата по Дунава "ТИД-2008":
В един от най-горещите дни от тазгодишното лято, в неделя, на 24 август, когато още от сутринта термометрите в Свищов показваха 35 градуса, за поредна година градът посрещна участниците в Международната туристическа регата по Дунава "ТИД-2008".
Още в ранното утро, като домакин, председателят на Туристическо дружество "Алеко Константинов"-гр. Свищов, Йордан Герчев беше на брега на Дунава в местността "Паметниците" и очакваше своите гости, шегувайки се, че традиционната рибена чорба с която ги посреща, вече ври и ще стане тъкмо навреме.
Със съдействието на Общината, за всички участници бяха осигурени място за бивакуване, течащата питейна вода, храна, охрана и медицинска помощ.
Лодките трябваше да пристигнат от Белене, където според утвърдения график, бяха нощували предната нощ.
Към 9:00 часа първи на свищовския бряг пристигнаха част от германските участници в регата, които, както стана ясно по-късно, обичайно са най-ранобудни и най-дисциплинирани. Малко след тях взеха да пристигат и представители на другите националности в регатата. Сред първите участници в "ТИД-2008", акостирали на свищовския бряг, беше и координаторът на Международната туристическа регата за българския й етап Георги Каневчев от Български туристически съюз.
Той и домакинът Йордан Герчев разказват за международната регата с много плам и ентусиазъм, сякаш не са дългогодишни участници в това събитие, а за първи път са част от неговите емоции и романтика.
"Потеглихме на 28 юни с една внушителна флотилия от 150 лодки от Инглощадт, Германия, където са изворите на Дунава, там реката е много тясна.", споделя Георги Каневчев, който е възпитаник на ВИФ (днес Националната спортна академия) и работи като завеждащ-отдел "Учебно-спортен и методичен" в Българския туристически съюз. Той уточнява още, че регатата е навлязла в български води на 16 август при Ново село, а официалното й закриване ще е на 30 август в Силистра. Тогава ще бъде изпълнен традиционният ритуал по предаване на флага от настоящия символичен домакин на международния гребен поход Словакия на бъдещия – Австрия. Домакинството се определя на ротационен принцип, на България се е паднало да домакинства ТИД при неговото юбилейно 50-то издание.
Организаторите:
Организатори на най-голямата международна регата по Дунава, за българския участък на похода, са Българската федерация по туризъм и Българския туристичеки съюз. Градовете домакини на регатата по българския дунавски бряг също подпомагат ТИД, осигурявайки за участниците необходимата инфраструктура, безплатна храна, охрана и медицинска помощ, а понякога и културна програма. Изборът на спирките по брега не е случаен – местата са емблематични, с определено културно-историческо значение, затова и Свищов е сред градовете домакини на ТИД: това е родния град на Алеко Константинов, основоположника на организирания туризъм в България, а местността "Паметниците" е свързана с важни исторически събития – оттук започва Освобождението на България.
"В Свищов, както и навсякъде другаде, винаги сме били посрещани много радушно и са ни били осигурявани всички необходими условия за добро бивакуване.", хвали домакините Георги Каневчев.
Участниците:
В настоящото 53-то поредно издание на регата участват представители на почти всички крайбрежни страни по течението на реката – Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, България, уточняват Георги Каневчев и Йордан Герчев. Тази година участниците надхвърлят внушителната цифра от 150 души – над 50 са хората от Германия, 8 - от Австрия, 3 – от Сърбия, по един от Америка и Холандия и близо 90 души - от България. Най-възрастният участник е 76-годишния Валтер Шрьодер от Германия, а най-младият – е 7-годишният Богомил Стефанов, който е внук на първия български участник в ТИД и организатор за провеждането му в България: Георги Любенов-Галата. "Момчето пътува с майка си и баща си, както много други семейства, които участват в пълен състав в спортното събитие.", уточнява Георги Каневчев като добавя с усмивка: "Имаме си дори и семейства, създадени по време на регатата: българо-германска, българо-австралийска и много наши двойки са се събрали по време на гребния поход."
"Преживяването е невероятно, това е едно общуване с природата, един междукултурен обмен, взаимоотношенията между хората са уникални – събрани са хора от различни националности, които говорят на различни езици, представляват различни социални словеве на обществото и въпреки всичко всички се разбират чудесно, помагат си и се забавляват много по време на цялото пътуване.", коментират развълнувано координаторът на ТИД за Българския етап на регатата Георги Каневчев и домакинът й в Свищов Йордан Герчев.
"ТИД е най-голямата магистрала на Обединена Европа", с гордост заявява Георги Каневчев. Според него много хубаво е, че в България има приемственост и все повече млади хора се включват в инициативите на Българския туристически съюз чрез организациите на туристическите дружества по места. "Сами виждате колко много млади хора от България участват в регата, за разлика от представителите на другите националности.", с гордост отбелязва той.
Разбира се, необходимо е да си добре подготвен технически и физически, а и да разполагаш с определен финансов ресурс, за да участваш в регатата, но сумата е поносима и за българските условия, коментират събеседниците ми.
Нашият разговор се ориентира към приключване, защото Георги Каневчев и Йордан Герчев имат ангажименти около посрещането на лодките и организирането на вечерта край "лагерния огън" на свищовския бряг. Участниците в регатата трябва да разпънат палатките си на брега и да си починат хубаво преди да продължат със поредния им преход по реката. Следващата им спирка по брега на Дунава е град Русе.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания