Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

90 души преплуваха Дунава

История:
Масовото преплуване на река Дунав в Свищов започва преди 46 години. Първата спортна проява започва през 1962 година. Оттогава до днес свищовлии превземат Дунава ежегодно, като някои години са били организирани дори по две преплувания на реката. Събитието винаго е било домакинствано от местната управа, на която през годините са помагали различни организации. Стотици ентусиасти от Свищов и цялата старана са участвали в този своеобразен празник. До скоро Свищов беше единственият град, където се прави подобно нещо. В последните години и други крайдунавски градове се опитват да организират преплуване на реката, но никъде досега не са постигнали масовостта и важността на спортния празник такъв, какъвто си го имат свищовлии от край време.

Тазгодишното 51-во масово преплуване на Дунава:
51-то масово преплуване на река Дунав при Свищов започна в ранната утрин на последната юлска събота-26 юли, както си му е реда - с много добро настроение и топла рибена чорба, сготвена на огън до реката.
Първи на брега на Дунава в местността "Паметниците" се събраха организаторите, лодководачите, спасителите и разбира се, търговците на скара и бира.
Както всяка година, и сега домакини на масовото преплуване на реката бяха звено "Масова физкултура и спортна база", подкрепени от Български червен кръст и Български спортен тотализатор. Нужната техника и съоръжения бяха осигурени от военното поделение в гр. Белене.
Тазгодишният спортен празник беше открит с малка тържествена церемония, посветена на един от дългогодишните спортни деятели на Свищов Петър Цветков, които неотдава отпразнува 80-годишен юбилей. По случай годишнината Петър Цветков получи от Общината плакет и парична награда, а Областният съвет на БЧК го удостои със званието "Заслужил деятел на БЧК". Въпреки солидната си възраст и тази година Петър Цветков беше главен спасител и ръководеше всички спасителни лодки, участваши в мероприятието.
Към 9 часа започна записването на най-нетърпеливите участници. Сред свищовлиите, както всяка година, имаше и хора пристигнали от други градове.
Час по-късно, натоварен с първите плувци, първият паром потегли нагоре по Дунава към стартовата позиция.
Според условието на спортното събитие участниците в Дунава се пускат по течението на реката, като плуват отсечка от около 2 км, пазени съвсем отблизо от лодките със спасителите.
Според данните на местната Хидрометеорологична станция температурата на дунавската вода в утрото на 26 юли беше 23,4 градуса, а температурата на въздуха – около 20 градуса.
Всички успешно достигнаха брега и получиха своите грамоти за участие. Към 11 часа потегли и вторият паром с кандидати да превземат Дунава, които също успешно достигнаха финала и получиха грамотите си за участие.
Малко по-късно огранизаторите обявиха и резултатите.
В тазгодишното масово преплуване на Дунава участваха 90 души от Свищов, Елена, Ловеч, Велико Търново, Павликени, Пещера, Левски, Русе, Раднево, като най-голямата гостуваща група отвън беше тази на хората от град Елена – 21 души. Безопасността на участниците осигуряваха 12 лодки и лодководачи, заедно с 40 спасители.
По традиция на финала организаторите връчиха няколко специални награди. Спортни пособия получиха най-младите участници в преплуването 9-годишните близнаци Елена и Георги Прокопиеви от Ловеч, които заедно със своите родители взеха и наградата за цяло семейство, участвало в събитието. Наградата за най-редовно участие бе връчена на Борис Митев от Свищов и Михаил Качаунов от Велико Търново, който 10 поредни години преплува по два пъти Дунава. Като най-възрастен участник беше отличен 80-годишният Петър Цветков от Свищов. Награда получи и Александър Букреев от Павликени, който е сред ветераните участници и който всяка година води група от Павликени за празника.
Сред участниците и тази година беше бившият областен управител на Русенска област Румен Януаров, който си е кореняк свищовлия. Освен че преплува за осма поредна година Дунава, за поредна година Румен Януяров награди с лични средства най-младите, най-възрастния и най-редовния участник в преплуването, които получиха от него по 50 лева.
Междувременно на централната сцена в местността "Паметниците" доброто настроение на свищовлии и гостите на града също вдигаше градус, подгрявано с бира и скара, в очакване да започне концерта на попфолк певицата Еми Стамболова, която също е свищовлийка по рождение.
На празника Еми Стамбололва пристигна с цялото си семейство и дори полюля племеницата си на люлките преди да започне концерта, позирайки за обектива на в-к "Свищовски бряг".
Нейният концерт беше чудесен финал на хубавия спортен празник, който за някои продължи чак до залез слънце.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания