Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Първият велопоход в Свищов е вече факт

На 26 Юли 2008 г. сдружение "Земя завинаги", "Българско дружество за защита на птиците" - регионален офис Свищов и кметство с. Вардим, в рамките на техен проект, организираха велопоход под мотото "С велосипед по брега – опознай света и съхрани ценноста", съобщи за в-к "Свищовски бряг" Юлиян Спиров, ръководител на похода и координатор на проекта.
Групата премина маршрута Свищов - с. Вардим – Паметника на Хаджи Димитър в местността "Янково гърло".
Проявата беше организирана във връзка с честването на 140 години от минаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през река Дунав и по случай отминалия Международен ден на река Дунав.
Провеждането на похода е част от изграждане на веломаршрути по поречието на реката с цел съхранение и опазване на богатото й биоразнообразие.
Участниците във велопохода посетиха района около Паметника на Хаджи Димитър, където им бяха изнесени лекции за историята и пътя на четата, както и за защитените територии по Дунава, за значението на реката и опазването на околната среда и богатото биоразнообразие на Дунава.
Мястото около паметника беше почистено от отпадъци.
Раздадени бяха информационни и рекламни материали за опазването на река Дунав и нейното биоразнообразие.
Участие в първия свищовски велопоход взеха 33 човека. Най – малкият участник беше на 12 години, а най – възрастния – на 67.
Изграждането на такива вело маршрути по българското поречие на река Дунав в близко бъдеще е възможно да станат част от стартиралото създаване на едно голямо велотрасе по цялото продължение на реката – от извора до устието, коментира Юлиян Спиров. От името на организаторите той отправи благодарност към РПУ – Свищов и Граничен Полицейски Участък - Свищов за оказаното съдействие при провеждане на мероприятието.
Предстои провеждането на велопоход по маршрут: Свищов – Белене – Посетителски център на Природен Парк "Персина". Маршрутът в момента се изгражда с полагане на информационни табели и карти по проекта "С велосипед по брега – опознай света и съхрани ценноста". Проектът се изпълнява от сдружение "Земя завинаги" в партньорство с Българско дружество за защита на птиците – регионален офис Свищов и е финансиран от фондация "ЕкоОбщност" София и фондация DOEN - Холандия.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания