Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дневният център за деца се открива на 11 август

На пресконференция в понеделник, 28 юли, кметът на Общината Станислав Благов връчи официално заповедите за назначаването на хората, които ще работят в Дневния център за деца с увреждания в Свищов.
Пресконференцията бе организирана във връзка с изпълнението на проекта, по който се създава Центъра. Това е проект «Превенция на институционализацията на деца с увреждания от община Свищов», с който Общината кандидатства и спечели финансиране по програма ФАР. За реализирането му програма ФАР отпуска на Общината е 121 840.47 евро или 237 588.92 лева.
"Целта на тази пресконференция е да ви представим екипа, който ще работи в нашия Център за деца с увреждания.", каза при откриването на срещата ръководителят на проекта заместник-кмета Пламен Александров.
"В дните, когато се атакува харченето на средствата от програма ФАР, ние сме изключително отговорни да изпълним много добре този проект. Средствата са вече преведени по сметката на Общината. За всички нас, които носим отговорност за живота на децата с увреждания, това е изключителна възможност да им се реваншираме поне малко, защото, за съжаление, факт е, че не полагаме достатъчно грижи за тях.", заяви след него кметът Благов, след което връчи официално заповедите за назначаването на седемте човека, които ще работят в Центъра. Екипът включва двама социални работници, логопед, психолог, възпитател, техническо лице и хигиенист. Директор на Дневния център за деца с увреждания ще бъде Теменужка Тодорова, досегашен служител на отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в Свищов.
"Разчитаме на професионалния опит на тези хора, всички те са много добри специалисти в своята област.", коментира опита и компетенциите на екипа ръководителят на проекта Пламен Александров.
Пред присъстващите директорът на Центъра Теменужка Тодорова сподели, че всички са много мотивирани и започват с голямо желание своята нова работа, надявайки се да бъдат полезни на децата и техните родители. "Първата ни работа е да се свържем със семействата, с които ще работим. Ние вече се познаваме с повечето от тях от предишната ми работа.", посочи Тодорова.
Дневният център за деца с увреждания в Свищов ще бъде открит на 11 август, бе съобщено още на журналистите. Към него ще функционират психологически, физиотерапевтичен и логопедичен кабинети, Центърът ще предоставя и медицински услуги.
"Идеята е да се даде възможност на тези деца да се социализират, затова е много хубаво, че нашият Център е в непосредствена близост до Оздравителната детска градина и Млечната кухня.", коментира кметът Станислав Благов. Той отправи благодарност към Министерството на труда и социалната политика, което ще съдейства за това след приключването на проекта издръжката на Центъра да стане делегирана държавна дейност.
На пресконференцията, освен кмета и хората от екипа, присъства и Емилия Дамянова - представител на партньорската организация по проекта: сдружение "Хуманитас" (Русе). Организацията има вече доста натрупан опит в работата с деца с увреждания. "Поздравявам ви за проекта и му пожелавам успех.", обърна се към присъстващите Емилия Дамянова. "След срещите ми със свищовската общественост по проекта, разбрах, че това са хора с много силна мотивираност. Не се спирайте пред трудностите и доведете нещата до успех.", пожела Дамянова.
Пламен Александров съобщи още, че в рамките на проекта предстои да бъдат организирани поредица обучения за представителите на местната власт и родители на деца с увреждания, както и издаването на информационни материали.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания