Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Чествахме 140 години от героичния подвиг на четата

Чествахме 140 години от героичния подвиг на четата
на Хажди Димитър и Стефан Караджа

На 18 юли, свищовлии се поклониха пред паметта на българските войводи Хаджи Димитър и Стефан Каражда и техните четници, геройски загинали за свободата на Отечеството преди 140 години.
Честването на годишнината от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Каражда се състоя в местността "Янково гърло" край село Вардим, където четниците преминават Дунава.
От 18:30 часа представители на Община Свищов, Общинския съвет и Кметство Вардим се отправиха от селото към местността "Янково гърло", където поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
От 20:00 часа в центъра на село Вардим започна Тържествено честване на 140-годишнината от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Каражда.
Гости на събитието бяха депутатите Надка Балева и Ваньо Шарков, ръководството на Общината, общински съветници.
Легендарният подвиг на четата на двамата млади, едва 28-годишни войводи, Хаджи Димитър Асенов и Стефан Тодоров Караджа е едно от големите и ярки събития в българската история почти десет години преди освобождението на България от османо-турско робство.
Героичният отряд от 127 храбри български юнаци, заклели се да умрат за освобождението на отечеството, преминава Дунава при с. Вардим и навлиза в родната земя на 6 срещу 7 юли 1868 година. Този, дотогава най-добре организиран и въоръжен боеспособен въстанически отряд преминава над 100 км за 12 дни към Стара планина в непрекъснати сражения с преследващия го многоброен враг, полиция, войска и башибозук, показвайки изключителен героизъм, учудил не само народа, подтисническата власт, но и обществеността на Европа. Последната битка е на 18 юли в местноста Бузлуджа.
Героизмът на борците предизвикал изключително голям отзвук в цяла България. Жестоката разпра със заловените четници на специалния извънреден пратеник на Високата порта Мидхад паша, който окачил почти всички заловени четници на бесилото, вместо да стреснат българите, обратно - укрепили духа и волята им за независимост. Дълго народът вярвал, че Хаджи Димитър е жив и воюва с поробителя, а пресата във Влашко описвала героизма на българските юнаците.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания