Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Гражданска защита демонстрира най-новата си спасит

Гражданска защита демонстрира най-новата си спасителна техника пред свищовлии
Областна служба "Гражданска защита" – Велико Търново показа най-новата си спасителна техника на централния площад в Свищов. "Такава демонстрация се прави за първи път в Свищов, събитието е по повод професионалния празник на службата – 18 юли и две години от създаването на Министерството на извънредните ситуации.", коментира Виктор Тонков, ръководител на "Гражданска защита" в Свищов.
Свищовлии имаха възможност да видят най-новата спасителна техника, с която разполага "Гражданска защита" – Велико Търново. Показани бяха автомобил с пълно оборудване за алпинисти, автомобил с оборудване за действие при химически аварии, автомобил за действие при катастрофи, кабина за обработка след действие при химически аварии и радиационно замърсяване и др.
Пред свищовлии алпинистите демонстрираха спасяване на пострадали хора от високи сгради, като за целта беше използван покрива на срадата на Общината.
В мероприятието участваха общо 11 души - спасителна група, химическа група и алпинисти.
"Техниката вече е показвана във Велико Търново и Горна Оряховица. Решихме, че трябва да запознаем и хората от Свищов с нея.", каза пред присъстващите граждани инж. Петър Петров, ръководител на областната дирекция "Гражданска защита".
18 юли е обявен за професионален празник на служителите от Гражданската отбрана с решение 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 г. На 18 юли 1936 г. цар Борис Трети издава указ 310, с който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България. С това се поставя началото на дейността по защита на населението, материалните и културните ценности в България.
Организацията, отговорна за опазване живота на хората при различни видове природни и технологични опасности, преминава през много етапи, различна подчиненост и наименования, но запазва своите функции. Съществува като Местна противовъздушна отбрана на НРБ (съгласно Указ 213 на президиума на Народното събрание от 28 април 1951 г.), Гражданска отбрана на НРБ (съгласно Указ 251 на Президиума на Народното събрание от 9 юни 1962 г.), Гражданска защита (съгласно Решение на Министерския съвет 95/22 март 1993 г.), служба "Гражданска защита на Република България" към министъра на отбраната (съгласно ПМС 237/21 декември 1999 г.). С ПМС 53 от 2 март 2001 г. се преобразува в Държавна агенция "Гражданска защита" към Министерския съвет.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания