Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

С плакети и грамоти бяха наградени свищовските хор

С плакети и грамоти бяха наградени свищовските хористи по случай 140-годишнината на ПБХ "Янко Мустаков"
Три дни почитателите на хоровото изкуство празнуваха в Свищов. На 20, 21 и 22 юни градът ни беше домакин на 12-те Хорови празници "Янко Мустаков", които бяха посветени на 140-годишнината от основаването на Първи български хор "Янко Мустаков".
Празниците започнаха в късния петъчен следобед с дефиле на участващите хорови състави. Шествието беше предвождано от духова музика и мажоретния състав към Школата по изкуствата. То премина от площад "Свобода" до къщата, в която е живял Янко Мустаков, намираща се в подножието на "Калето", недалеч от църквата "Св. Димитър". Там бяха поднесени цветя на неговата паметна плоча, а диригентът на Първи български хор "Янко Мустаков" Елизабет Людмилова, произнесе кратко слово. "Ако преди 140 години тревненският учител Янко Мустаков не беше направил първата крачка, не беше поставил началото, нямаше да ги има в последствие всички онези успехи, завоювани от множеството български хорове, нямаше да я има българската хорова слава, с която се гордеем сега.", посочи Елизабет Людмилова в своето слово.
Вечерта на откритата сцена на "Калето" фестивалната програма стартира с концерт на хора домакин. Кметът на Община Свищов Станислав Благов откри официално Хоровите празници "Янко Мустаков". Специални гости на празниците бяха изтъкнати диригенти и хорови специалисти, почетният гражданини на Свищов и дългогодишен главен художествен ръководител на ПБХ "Янко Мустаков" вокалният педагог Георги Делиганев, бивши участници в свищовския хор, специално пристигнали от страната и чужбина, за да присъстват на тържествата, както и един от предишните негови диригенти - Стефан Живков.
В началото на концерта ПБХ "Янко Мустаков", под диригенството на Елизабет Людмилова, представи акапелни песни от различни епохи и български произведения. След това, заедно с Държавна филхармония Враца, под диригентството на Димитър Панов, хоровият състав изпълни опрени хорове. Тъй като обявената в програмата прима Христина Ангелакова в последния момент отмени участието си по здравословни причини, един друг оперен талант - свищовлийката Анелия Дечева, мецосопрано от Оперно-филхармонично дружество в Плевен, участва в концерта с изпълнение на прочутата Хабанера из оп. "Кармен" от Жорж Бизе.
Бурни аплодисменти и много цветя имаше на финала. Приятна изненада за публиката бяха изпълнението на песента "Бяла тишина" и изпълнението на най-българската песен, създадена също от свищовлия - Цветан Радославов, които хористи и публика пяха заедно. Химнът на България "Мила Родино" озвучи древния свищовски хълм, който най-накрая беше осветен и от пищни илюминации и фойерверки.
В програмата на Хоровите празници през следвашите дни се включиха свищовският детски хор, с диригент Мария Възланова, хорът на пловдивските момчета и младежи "Стефка Благоева", с диригент Милка Толедова, смесен хор "Петко Стайнов" - Казанлък, с диригент Младен Станев и смесен хор "Проф. Васил Арнаудов" - Русе, с диригент Драгомир Йосифов.
В съботната вечер на официален коктейл, посветен на Хоровите празници, по случай 140-годишнината на ПБХ "Янко Мустаков" на негови хористи бяха раздадени плакети за заслуги в хоровото изкуство и грамоти за дългогодишна творческа дейност.
Кметът Станислав Благов връчи индивидуален плакет на диригента на свищовския хор Елизабет Людмилова, която благодари на хористите за положения труд и достойното представяне, на кмета на Община Свищов - за пълната подкрепа при организирането на Празниците, на СА "Д.А.Ценов" - за съдействието, на Общинска банка, която продуцира две песни от репертоара на ПБХ, на Читалищното настоятелство и служителите на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", спомогнали за перфектната организация на празниците.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания