Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Започва възстановяването на храм "Св. Пророк Илия"

Възстановяването на един от най-старите свищовски православни храмове "Св. Пророк Илия" ще бъде финансирано по проект "Красива България", съобщи на пресконференция кметът на Община Свищов Станислав Благов. Обектът е включен в проекта на Министерството на труда и социалната политика и Програмата за развитие на ООН, след поредица проведени срещи на кмета Благов и свищовската депутатка Надка Балева с министър Емилия Масларова. Стойността на проекта за възстановяване на храма е 199 716 лева, като според условията на "Красива България" 55 % от сумата, или 109 844 лева ще бъдат осигурени от Община Свищов.
Църквата "Св. Пророк Илия" се намира в южния район на града, недалече от централния площад. През 1810 година тя изгаря при голямото опожаряване на гр. Свищов. От нея са останали само основите. През 1832 година енориаршите подават прошение за нейното възстановяване. При новия строеж основите са разширени. Тя става масивна каменна постройка с красиви сводове и вградени в стените акустични гърнета. Църкавният храм е открит официално на 22 юни 1835 година, когато се чества храмовия празник.
По време на освободителната война до 1915 година църквата се е ползвала за склад на санитарни и военни материали. Тази нейна употреба и земетресенията, сполетели района, са оказали своето влияние върху цялостта на сградата. От 1957 година църквата спира да функционира, заради влошеното състояние на сградата.
Въпреки понесените щети, храмът "Св. Пророк Илия" си остава една от най-уникалните църковни сгради в Свищов. Нейното възстановяване е важно за жителите на общината, тъй като православните християни приемат Св. Пророк Илия за закрилник на Свищов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания