Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Започна изграждането на лагера на първи италийски

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЛАГЕРА НА ПЪРВИ ИТАЛИЙСКИ ЛЕГИОН
(В ПОСЛСТВОТО НИ В РИМ ДАВАТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ФЕСТИВАЛА НА ДРЕВНИЯ РИМ)

В понеделник, 9 юни, стартираха подготвителните мероприятия за Първия в България Фестивал на Античния Рим "Орел на Дунава", съобщиха от Щаба за подготовка на фестивала.
На високата площадка в северната част на стадион "Академик", работна група започна строителството на укрепения лагер на Първи италийски легион. В следващите дни в строителството на лагера се очаква да се включи специализиран разчет от военното поделение в Белене.
В дните до фестивала, който ще се проведе от 26 до 29 юни, предстои да се извърши още много – подготовка на античния пазар, устройване на рекламно-информационни пунктове, тренировки на участниците, много задачи по посрещането, настаняването и битовото устройване на гостите и други. Щабът за подготовката на фестивала се помещава в Бизнес центъра. Там ще бъдат ситуирани още зала за конференции и пресцентър.
Фестивалът ще бъде отразяван от много медии, в това число пет телевизии – RAI UNO, History chanel, БНТ, БТВ и ТВ-2. Очаква се пристигането на десетки хиляди гости, както от България, така и от други страни.
Междувременно в българското посолство в Рим се проведе пресконференция, посветена на международното събитие, на което ще бъде домакин Свищов. Пресконференцията се състоя на 10 юни и беше под надслов "След 2 000 години Първият италиански легион се завръща в генералния си щаб в Нове – България.", информира Весела Стоева, културно и прес аташе на посолството ни в Рим.
В приветствените си думи посланик Атанас Младенов подчерта значението на предстоящото събитие като интересна възможност за културно-историческо взаимодействие между България и Италия, както и като повод за пряк досег и опознаване на богатото археологическо наследство по българските земи. Той посочи също значението и приноса на България за европейския културен диалог, като люлка на древни цивилизации – тема с особена актуалност през 2008 г., обявена за година на междукултурния диалог.
Проектът, предвиждащ пресъздаване на ежедневието и на античните ритуали на легионерите на Римската империя с участието на представители на 15 държави, бе представен от Андреа Колони, представител на културната асоциация "Първи италиански легион", член на Европейския консорциум за исторически възстановки. Той обясни, че Първият италиански легион е бил създаден от Нерон през 67 г. от н.е., а земите край Свищов са били негово средище в продължение на 300 години. Голям интерес предизвика и есклузивното представяне на виното, създадено от лозови масиви край Свищов, специално за Фестивала в България, по технологиите на винопроизводството на древните римляни отпреди 2 000 години.
На пресконференцията присъстваха представители на италианските медии, сред които и най-голямата италианска осведомителна агенция АНСА, представители от програми на националната теливизия РАИ, журналисти от печатни и електронни медии, историци и археолози, както и представители на италианското външно министерство, италиански предприемачи и туристически агенции.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания