Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

4 информационни пунктове ще координират провеждане

4 информационни пунктове ще координират провеждането на Фестивала на античния Рим в Свищов
(Все още се търси местна красавица за ролята на "Деа Рома" – богинята покровителка на Рим)

Във връзка с организирането на първия за страната ни Фестивал на античния Рим, на който Свищов ще бъде домакин в периода 26 - 29 юни тази година, в града ни беше Андреа Колони представител за България на организацията "Леджио Прима Италика". Това е организацията, която е инициатор за провеждането на събитието. Тя е и основен негов организатор, съвместно с Община Свищов, Съвета по туризъм и Бизнес центъра в града ни.
На работна среща в Бизнес центъра Андреа Колони представи как ще протече Фестивала на античнния Рим в Свищов. На срещата присъстваха представители на организациите, ангажирани с провеждането на Фестивала и одобрените участници от кастинга за доброволци.
Колони посочи, че ще бъдат сформирани няколко групи от доброволците - помощни войски за въстановските на битките, гидове и стюарди, които ще придружават групите на гостите от чужбина. От 26 до 29 юни в Свищов освен местните 20 войни, във бойните възстановки ще участват и още над 250 доброволци от 14 страни, сред които Италия, Испания, Португалия, Германия, САЩ, Русия, Чехия, Унгария, Холандия и др. Техният лагер ще бъде разболожен на стадион "Академик", и над него ще се извисява стражева кула с бойници. Свищовските бойци ще преминат през още два етапа на обучение, и ще бъдат част от Първа тракийска кохорта. На срещата бе представено и знамето на бойната част, ушито от участничка в кастинга от Пловдив.
Общо близо 400 войни ще се сражават в атрактивен и зрелищен спектакъл. Ще бъдат изградени и варварско селище, древен пазар и други места за срещи. Посетителите ще се наслаждават на древни танци и на гладиаторски борби.
По време на зрелищата посетителите ще могат да опитат специални продукти на римската кухня, които ще се продават. Ще има и базар за сувенири, където ще се предлагат продукти с марката на фестивала.
Фестивалът ще започне на 26 юни с конгрес на изследователи археолози и историци. Следващите 3 дни ще бъдат посветени изцяло на възстановката на времената на римския легион.
4 информационни пунктове ще координират провеждането на Фестивала на античния Рим в Свищов – в центъра на града, Нове, Посетителския център и Клето, а в Бизнес центъра ще бъде сформиран своеобразен "главен щаб". Предполага се, че броят на гостите на града през 4-те дни на фестивала може да достигне до 100 хиляди души. Очаква се на събитието да дойдат десетки наши и световни медии.

До седмица в Свищов ще пристигне дървения материал, необходим за изграждането на военните кули и укрепления. Кепостта Нове ще изглежда така, както е била през първи век от н.е. Във вътрешността й ще има римски лагер, който ще може да се посещава от туристите.
Все още се търси красива жена от Свищов, която да поеме отговорната роля на богинята покровителка на Рим – "Деа Рома". Тя ще открива битките и ще води триумфалния марш.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания