Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов и полският град Дембица - партньори по евро

Свищов и полският град Дембица - партньори по европейски проект

Декларация за сътрудничество подписаха кметовете на Свищов Станислав Благов и полския град Дембица Павел Волицки.
Срещата се състоя на 15 май в кабинета на свищовския кмет, където бяха посрещнати гостите от Полша. Документът е част от еропейски проект "Европа на градовете", който се изпълнява от полския град.
Целта на проекта е да се осъществи сътрудничество между хората в малките градове от различни страни – членки на ЕС. В него ще участват градове от Румъния, Унгария, Испания и Белгия.
Свищов беше поканен да се присъедини към проект "Европа на градовете" по инициатива на неговия координатор Збигниев Хмура, който също беше дошъл в Свищов за подписването на Декларацията за сътрудничество между двата града.
"Това е само началото на едно сътрудничество.", заяви след подписването на документа свищовският кмет Станислав Благов. "Днес ние само очертаваме насоките на нашето партньорство, но големият успех ще бъде, когато хората от двата града имат свободата да избират сами как да си сътрудничат", каза още той.
"Целта на проекта "Европа на градовете" е да се обединят малките градове в Европа.", поясни кметът на Дембица Павел Волицки. В рамките на проекта ще има обмен на положителни практики в областта на културата, икономиката, туризма и спорта. "Това сътрудничество ще бъде осъществено на няколко нива – между местните управи, чрез голямо международно изложение на градовете, участници в проекта и чрез създаването на интернет страница на проекта, където хората ще могат да установят директни контакти помежду си.", поясни полският кмет.
Първа проява в рамките на проекта е среща на кметовете от градовете участници, която ще се проведе на 30 май в Дембица, Полша.
Полският град Дембица е малък полски град, който се намира на 100 км източно от Краков, населението му наброява 48 000 души. В Дембица има филиал на Икономическата академия в Краков, тук се намира и фабриката, където се произвеждат известните полски автомобилни гуми Debica.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания