Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Софийският университет чества 150 години от рожден

Софийският университет чества 150 години от рождението на един от основателите си – свищовецът проф. Емануил Иванов

На 12 май Софийският университет чества 150 години от рождението на един от основателите си – проф. Емануил Иванов. Това е един от пионерите на висшето образование в нашата страна, завършил е математика и физика в Политехниката в Мюнхен, първият български професор по математика в Софийския университет и дългогодишен преподавател в него, ректор на Университета, инициатор за учредяването на Физико-математическото дружество в София, педагог и учен, отдал целия си съзнателен живот за разпространяването на математическата култура в първите десетилетия след Освобождението ни от османско иго.
Той е роден в град Свищов на 30 януари 1857 г. и е вуйчо на Алеко Константинов. Починал е на 24 януари 1925 г.
По случай 150-та годишнината от рождението на проф. Емануил Иванов, бяха открити негови паметник във факултета по математика и информатика на Софийския университет, и паметна плоча върху сградата, където е бил дома му в столицата.
В Университета е подредена и фото изложба, със снимки от живота на видния учен.
Тържественото честване на годишнината в Аулата на Университета беше открито от ректора на висшето училище проф. Иван Илчев, а доклад за живота и дейността на проф. Емануил Иванов изнесе почетният гражданин на Свищов проф. Стефан Ганчев.
На тъжествата Община Свищов и СА "Д. А. Ценов" бяха представени от доц. д-р Стефан Стефанов, който е декан на факултет "Стопанска отчетност" в Академията и председател на секция "Проф. Емануил Иванов" към Съюза на математиците в България.
При завръщането си от юбилейното честване доц. д-р Стефан Стефанов съобщи, че и нашият град ще почете паметта на проф. Емануил Иванов. Наесен, по време на празниците "Свищовски лозници" в "Свети Николското училище" ще бъде подредена фото изложба за видния учен. Събитието ще бъде уважено от ръководството на Софийския университет и родственици на проф. Емануил Иванов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания