Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Кметът посети ЗМ "Божурлука" в с. Горна Студена

Кметът на Община Свищов Станислав Благов и зам.-кметът на Общината Пламен Александров посетиха защитена местност Божурлука, в землището на село Горна Студена. Повод за отправената към тях покана от кмета на селото Живко Колев и председателя на местната кооперация Боян Георгиев беше започналия цъфтеж на теснолистния божур, на когото е кръстена местността. Гледката е уникална, тъй като това много красиво растение, цъфти само за около седмица през месец април. Теснолистният божур е един от защитените видове, записани в "Червената книга" на България.

По време на разходката "на открито" възникна идеята в Горна Студена да се провежда "Фолклорен фестивал на божура" – с цел да се популяризира защитената местност и фолкорните традиции на региона. В миналото в местността Божурлука е имало практика хората от селото да се събират там по празници.

По време на срещата бяха обсъдени също постиженията и проблемите на земеделската кооперация в селото.

Кооперация "Напредък-Студена" обработва 25 хил. дка. земя.

Както навсякъде и тук през изминалата година, по думи на председателя Боян Георгиев, най-голям проблем се оказва сушата. Добивите са били изключително ниски, наложило се дори да се бракува част от слънчогледа. "Ако не бяха субсидиите от Европеския съюз, щяхме да сме на загуба.", сподели председателят.

Въпреки недостига на работна ръка и квалифицирани механизатори, кооперацията в село Горна Студена е в десятката на най-успешно развиващите се кооперации в България и през 2007 година е наградена с грамота от Националния съюз на земеделските кооперации. Няколко години подред в кооперацията работят с експериментални високодобивни сортове и успяват да постигнат впечатляващи резултати.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания