Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Роми, почетоха паметта на загиналите от този етнос

Международният ден на ромите, загинали по време на Холокоста - 8 април, беше отбелязан в Свищов. За трета поредна година на този ден представители на Община Свищов и единствената неправителствена организация на ромите на територията на общината – "Рома Прогрес" в село Козловец се преклониха пред паметта на загиналите в лагерите на смъртта през Втората световна война стотици хиляди роми.
Точно в 12 часа на пристанището в крайдунавския град паметта на жертвите беше почетена с едноминутно мълчание, след което в Дунава бяха хвърлени карамфили – като символично поднасяне на цветя за загиналите. "Нека никога повече не допускаме такива мрачни събития в човешката история", призоваха директорът на дирекция АПИО в Общината Стоян Парашкевов и председателката на "Рома Прогрес" в село Козловец Дочка Гецова.
8 април е преди всичко ден за отдаване на почит към всички невинни жертви на гоненията срещу ромското население през различните исторически епохи и най-вече на " ромския холокост", геноцидът над този етнос по време на Втората световна война. Датата е избрана, защото на 8 април 1971 г. в Лондон започва Първият конгрес на Международния ромски съюз. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на намиращите се в малцинствена позиция роми: образование, бедност, сегрегация. Конгресът приема за химн на ромите - песента "Джелем, джелем" , създаден през 1969 г. и знаме, което изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.
На практика дълго време датата 8 април остава неизвестна в България. След началото на демократичните промени през 1989 г., за Международния ден на ромите започва да се говори и у нас. От няколко години това е един от най-почитаните дни сред ромската общност в България. На този ден, от една страна, се отдава почит към жертвите на "ромския холокост", а от друга, се отбелязва, че българският народ не е допуснал такъв геноцид срещу нито един етнос от българското гражданство - евреи, арменци и роми.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания