Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ДТГ беше домакин на национално състезание

ДТГ БЕШЕ ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКА
На 8 март ДТГ "Димитър Хадживасилев" беше домакин на Първото национално състезание по икономика, съобщиха от елитното училище за в-к "Свищовски бряг".
Провеждането на такова състезание по икономика е инициирано още през 2006 година от Първото търговско училище в България – ДТГ "Димитър Хадживасилев" и подкрепено от СА "Д. А. Ценов", Фондация "Атанас Буров", Фондация "Димитър Хадживасилев" и Национално студентско сдружение за образователен обмен AIESEC. Целта е да се стимулира интелектуалната изява на учениците в областта на общата икономическа теория и да се помогне за хармоничен преход от средните училища към ВУЗ-овете. Първите училища, които подкрепят конкурса са: ПГТ – гр. Габрово, ПГИ "Р. Стоянов" – гр. Дряново, ФСГ "В. Левски" – гр. Добрич, ДФСГ "Интелект" – гр. Плевен". Участници в състезанието през годините са търговски гимназии, професионални училища и профилирани паралелки с икономическа насоченост от цяла България.
През 2008 година, с решение на образователния министър Даниел Вълчев, конкурсът е обявен за Национално състезание по икономика.
Така преди броени дни свищовското елитно школо стана домакин на Първото национално състезание по икономика.
Конкурсът се проведе в два кръга, като продължителността на всеки кръг беше от 2 астрономически часа. Всички участници работиха на компютър. Така освен познанията по икономика, се проверяваха и техните умения в областта на информационните технологии. Първо всички участници писаха есе на тема "Човешкият фактор и икономиката", която беше изтеглена от един от учениците. Оценяването беше в 4 групи критерии: социално-културна компетентност, икономическа компетентност, постройка на текста и владеене на езиковата норма. Вторият кръг представляваше тест от 60 въпроса с различна степен на трудност.
На финала на първо място с 83.50 точки от максимално възможни 100 точки, се класира Андриана Бориславова Димитрова от 12е клас на ДТГ "Димитър Хадживасилев". Втори стана Данил Зафиров Николов от НФСГ - гр. София с 74.25 точки, а трети с 72 точки – Слави Христов Иванов, също от 12е клас на ДТГ в Свищов.
Всички участници получиха грамоти от МОН, а за училищните библиотеки министерството дари икономическа литература. За показаните знания и умения по икономика победителите бяха наградени с купи от МОН, връчени от госпожа Румяна Лалова, главен експерт в направление професионално образование и продължаващо обучение. Осигурени бяха парични награди от фондация "Атанас Буров" и материални награди от "Алианц България Холдинг"АД.
По врема на почивката между двата кръга на състезанието, всички участници и гости имаха възможност да се разходят с кораба "Вихрен" по Дунава и да се насладят на красотите на голямата река.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания