Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Приветствие по случай националния празник

Скъпи съграждани,
На 3 март преди 130 години с подписването на Санстефанския мирен договор се постави началото на една нова епоха - епохата на Третата българска държава и възкресението на българския народ след пет века османско господство. Сан Стефано разруши окончателно стената, която ни отделяше от Европа.
Днес ние трябва да сме изпълнени с чувство на гордост, защото изгревът на българската свобода, победният марш на руските войски, започна от свищовския дунавски бряг. Свищов, градът на Първото читалище, на Първия български хор, на Първата детска градина, градът на дарителите, влезе в историческите летописи като първия свободен град. Оттук започна Възраждането на българската държавност с назначаването за губернатор на Найден Геров и за вицегубернатор на Марко Балабанов на Свищовска губерния.
Уважаеми госпожи и господа,
Трети март е ден за нашата признателност. Ден, в който свеждаме глави пред хилядите руски, украински, белоруски, финландски, румънски войни и български опълченци, жертвали своя живот в името на българската свобода. Прекланяйки глава пред тяхната саможертва, ние категорично показваме, че са живи нашите родолюбиви чувства, че можем да бъдем единни, когато ни обединява националния идеал.
Днес, когато трайно присъстваме в Обединена Европа, това верую ни задължaва да потърсим още по-ревностно отговора на въпроса: "По същия начин ли пазим и отстояваме яснотата на народното самосъзнание и национална идентичност?".
Отговорът е вътре в нас и ние го дължим на нашите наследници.
Днес, застанали пред Паметника на свободата, преклонили глава пред величието на подвига на саможертвата, ние, потомците, трябва да дадем своя обет – да помним героичния летопис, да помним делото на саможертвата, родила сред огън и кръв свободата и славата.
Поклон, дълбок поклон пред паметта на героите, загинали за свободата на България!

Станислав Благов
Кмет на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания