Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищовската полиция е разкрила 74.7% от...

Свищовската полиция е разкрила 74.7% от престъпленията в общината


74.7 % разкриваемост на престъпленията отчете свищовското полицейско управление при 73.76% за 2006 г. През 2007 година в РПУ – Свищов са регистрирани общо 324 престъпления, които са с 111 по-малко в сравнение с 2006 г.

"Това снижение обаче не ни успокоява, тъй като не всички престъпления се заявяват в полицията. Някои граждани мислят, че няма да им бъде оказана помощ и омаловажават дребните престъпления, като не подават сигнал за техните извършители, въпреки че органите на реда реагират веднага на всяко тяхно обаждане", заяви началникът на РПУ – Свищов комисар Димитър Кръстев. Обстановката по линия на тежките престъпления е спокойна. Няма регистрирани убийства. През миналата година са разкрити извършителите на 2 изнасилвания и 3 блудства. Разкрити са и 18 престъпления, свързани с разпространение и притежание на наркотични вещества. В структурата на криминалните прояви най-голям дял заемат кражбитe на лично имущество – 177, при 274 за 2006 г., както и на домовите кражби - 65, при 113 за същия период.

Икономическите престъпления са 79, като нанесените щети възлизат на 380 хил. лв. За същия период на м. г. те са били 68. Преобладаващи са престъпленията в банковия сектор, строителните фирми и други. През годината са извършени 11 тематични проверки съвместно с Митница - Свищов, като по някои от тях са образувани предварителни производства.

Детската престъпност бележи спад с 3%. Този добър резултат според комисар Кръстев се дължи в голяма степен и на това, че през годината редовно са провеждани дискусии по вълнуващи децата въпроси. По Програмата за работа на полицията с училищата са изнесени 17 лекции. На отчет към Детска педагогическа стая се водят 60 малолетни и непълнолетни лица, като в края на декември м.г. са останали 43, тъй като 8 са снети от отчет поради добро поведение, а 9 са навършили пълнолетие. През 2007 г. извършители на 42 криминални престъпления са малолетни и непълнолетни лица при 61 за съответния период.

На територията на общината са станали 18 тежки ПТП с 2 убити и 22 ранени. Отчита се завишение на станалите ПТП с материални щети – 189 при 179 за 2006 г.

По Наредбата № 1 на Общината през годината са съставени 552 акта за неправилно паркиране на автомобилите. 2047 са актовете, съставени за нарушаване на Закона за движение по пътищата, а издадените фишове са 1615.

Според комисар Кръстев, предпоставка за снижаване на престъпността в общината е и доброто взаимодействие с останалите институции – Прокуратура, Районен съд и Общината. През 2007 г. 37 лица са получили ефективна присъда, 56 условна, 55 пробация, 37 са с глоби и обществено порицание. "Това буди респект и води до спад в криминалната престъпност. За намаляване на кражбите от вилните имоти и опазване на обществения ред голяма помощ ни оказва и Звеното за охрана и контрол към Общината. Не мога да не отбележа, че за добрите резултати принос има и професионализмът на колегите. За това допринася и обновяването на състава с млади хора. Не е без значение и поемането на дознанието. За отчетния период има образувани 48 бързи полицейски и 7 незабавни производства", допълни комисар Кръстев.

Като приоритети в работата на РПУ – Свищов през 2008 г. той очерта осигуряване на още по-добър обществен ред, засилено полицейско присъствие с цел гражданите да се чувстват спокойни на улицата и в своя дом, както и безкомпромисна борба с наркоразпространителите.

Йорданка СТОИЛОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания