Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За шести път в Свищов: фестивал на кафе-театрите

В края на март Община Свищов и Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" за пореден път събират приятелите и почитателите на театралното изкуство. От 28 до 30 март крайдунавският град ще бъде домакин на Шестия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри, съобщи за в-к "Свищовски бряг" Геновева Танчовска, експерт "Европейска интеграция" в културната институция.
По традиция събитието ще се проведе под патронажа на кмета на Община Свищов и е посветено на Международния ден на театъра.
Тази година фестивалът ще премине под знака на 175-годишнината от рождението на Димитър Шишманов – инициатор и ръководител на организираната театрална самодейност при свищовското читалище, и 10-годишнината от провеждането на първия фестивал.
"Целта на този театрален празник е да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми, и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото й възпитание.", коментира Геновева Танчовска.
Според статута на фестивала с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри от страната, без жанрово ограничение. Пред съставеното от професионалисти жури театралите ще представят по един спектакъл с времетраене до 1 час. Не се допуска участието на актьори – професионалисти в театралните групи. Срокът за подаване на заявки за участие във фестивала е до 29 февруари.
Ще бъдат връчени специална награда от кмета на Община Свищов и три награди за спектакъл. Новост тази година е учредяването на повече награди за мъжка и женска роля. Вместо по една, вече ще се присъждат по три награди в тези категории.
Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 г., когато в Свищов се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г., се провежда за втори път и е посветен на 130-годишнината от Първото театрално представление в Свищов. От 2004 г. се провежда ежегодно в най-близките почивни дни около 27-ми март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра, информира още Геновева Танчовска.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания