Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ще има съкращения във ВиК

Новият управител на ВиК инж. Аспарух Стаменов свика пресконференция в началото на месеца. На нея присъстваха още анализаторът от лабораторията на дружеството инж. Александър Романов и шефът на техническия отдел инж. Димитър Димитров.

Конкретен повод за срещата с журналистите бяха станалите две тежки аварии при кладенците "Раней" край Вардим. Авариите са предизвикали повреда на две помпи и резервни такива не били открити, което забавило работата на специалистите. По този повод инж. Стаменов критикува досегашното ръководство, че не е осигурило резервни помпи при кладенците, както е било изискването по проект. Чрез медиите той се извини на гражданите за влошеното качество на водата, вследствие на авариите.

"Нашата вода е добра и отговаря на стандарта, що се отнася до микробиологичните показатели. Проблемът е с т. нар. органолептични показатели, които не са в съответствие с БДС.", заявиха специалистите от ВиК.

Анализите сочат, че средногодишните стойности на мангана в свищовската вода превишават два пъти пределнодопустимите норми, които са 50 микрограма на литър, а в някои дни стойностите достигат 140/150 микрограма на литър, което е три пъти над нормата. Довеждашият тръбопровод от кладенците до града, с дължина 15 км, е стоманен и вече е корозирал, утайките по стените му достигат 3 см. Водата по него се движи бавно, но когато има аварии, при спирането и пускането на водата се получава завихряне и утайките се размътват, което и води до помътняването на водата от чешмата, обясниха специалистите.

Според тях изграждането на Пречиствателна станция ще реши проблема с питейната вода на свищовлии. Според новото ръководство на ВиК е по-добре да се използва застроената вече площадка, вместо да се строят нови съоръжения.

Управителят на ВиК инж. Аспарух Стаменов заяви още, че най-вероятно ще има оптимизиране на структурата на дружеството, като същевременно ще работи за вдигане на заплатите на персонала, тъй като сега те са едни от най-ниските в бранша.

Ще продължи и политиката на дружеството да си събира чрез съдебни искове задълженията към ВиК, които към настоящия момент възлизат на общо над 500 000 лева.

в-к "Свищовски бряг"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания