Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Статут "Защитено училище"

"Три общински училища кандидатстват пред Министерството на образованието и науката да получат статут "защитено училище". Това са училищата в Алеково, Козловец и Българско Сливово.", съобщи за в-к "Свищовски бряг" началникът на общинския отдел "Образование, култура и духовни дейности" Милена Богданова.

Този статут "защитава" училища с по-нисък брой на учениците от установените нормативи, но които се намират на голямо разстояние от общинския център и при евентуалното им закриване трудно би се осигурило ежедневното превозване на децата до друго училище. Статутът "защитено училище" се дава за една година.

"При получаването на статут "защитено училище", издръжката на трите учебни заведения ще се субсидира изцяло от държавата. Сега, за да покрием издръжката им, вземаме от бюджетите на другите училища, а като цяло бюджетът за общинските училища е недостатъчен", уточни Милена Богданова. Тя информира още, че за тази година Министерството вече е утвърдило "единен стандарт" за община Свищов - 1051 лева издръжка за един ученик.

Община Свищов е получила подкрепата на Регионалния инспекторат за предложението си училищата в Алеково, Козловец и Българско Сливово да получат статут на "защитено училище". Процедурата е много дълга и прецизна, първите справки са подадени още в началото на учебната година. Очаква се решението на МОН да бъде взето до края на месеца.

в-к "Свищовски бряг"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания