Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фестивал на камерни и кафе-театри в Свищов

За шести път фестивал на камерни и кафе-театри в Свищов

В края на март Свищов и ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" за пореден път събират приятелите и почитателите на театралното изкуство. От 28 до 30 март крайдунавският град ще бъде домакин на Шестия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри. По традиция събитието ще се проведе под патронажа на кмета на Община Свищов и е посветено на Международния ден на театъра.

Тази година фестивалът ще премине под знака на 175-годишнината от рождението на Димитър Шишманов – инициатор и ръководител на организираната театрална самодейност при свищовското читалище, и 10-годишнината от провеждането на първия фестивал. Своеобразният театрален празник има за цел да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото й възпитание. Според статута на фестивала с право на участие в него са всички любителски камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. Пред съставеното от професионалисти жури театралите ще представят по един спектакъл с времетраене до 1 час. Не се допуска участието на актьори – професионалисти в театралните групи.

Срокът за подаване на заявки за участие във фестивала е до 29 февруари. Ще бъдат връчени специалната награда на кмета на Община Свищов и три награди за спектакъл. Новост тази година е учредяването на повече награди за мъжка и женска роля. Вместо по една, вече ще се присъждат по три награди в категорията за индивидуални награди.

Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двегодишно прекъсване, през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130-годишнината от Първото театрално представление в Свищов. От 2004 г. се провежда ежегодно в най-близките почивни дни около 27-ми март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра.

Геновева ТАНЧОВСКА,
експерт "Европейска интеграция"

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания