Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Лекарят ви съветва...

Пътят от настинката до бронхита и пневмонията е опасно кратък


Тъй като бронхитът е честа последица или се развива в комплекса на обичайните настинки, първоначалните симптоми за появата му могат да бъдат температура, мускулни и ставни болки, кихане, хрема, парене и сухота в гърлото, общо неразположение. Бронхитът е възпаление, при което се развива възпаление на въздухоносните пътища на белите дробове. В последствие се появяват и симптомите от страна на дихателната система – суха, дразнеща кашлица с оскъдни храчки. Промяната в количеството и вида на секрецията обикновено е признак за усложнение, затруднено дишане, понякога със "свиркане", болка зад гръдната кост. При така наречената обичайна настинка или простуда защитните сили на организма отслабват и попадналите микроорганизми (вируси, бактерии, микоплазми, гъбички) намират благоприятни условия за размножаване. Тютюнопушенето, вредното въздействие на замърсения въздух, честите остри и неправилно лекувани бронхити са причина за развитие на т.н хроничен бронхит и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) – най честото белодробно заболяване. Затова от голямо значение за успешното лечение е навременният преглед и точната диагностика.

Важни за лечението на бронхита са т.н. общи мерки за преодоляване на обичайната простуда: подходящ хранителен и постелен режим, поемане на голямо количество течности, витамини и общоукрепващи средства. Лечението с антибиотици и анелгетици се предписват само от личния лекар или специалист-пулполог.

Мерките за предпазване от развитието на бронхит са преди всичко профилактика: закаляване, избягване на контактите със заразно болни, добър хранителен режим, почивка и редовно спортуване, ограничаване пребиваването на обществени места по време на грипна епидемия. Добър подход в това отношение е употребата на ваксина срещу вирусите – основната причина за развитието на бронхити.

Най-често срещаното и сериозно усложнение на бронхита е развитието на бронхопневмония. Подходът и отношенията към нея трябва да са много сериозни, тъй като тя може да доведе до редица състояния, застрашаващи живота на болния. Обърнете внимание на първите признаци:

- повишена температура, придружена с треска
- повишаване на температурата след прекаран грип
- продължителна суха или влажна кашлица
- кашлица с гнойни храчки или отделяне на секрети с кръв
- болки в гръдния кош при дълбоко вдишване или кашлица
- задушаване в спокойно състояние, сърцебиене
- засилено изпотяване през нощта
- слабост, главоболие и мускулни болки.

Никога не подценявайте пневмонията, защото това заболяване се нарежда на пето място по смъртност в нашата страна. Ако се диагностицира в самото начало, тя може да и за една седмица. Ако диагнозата се постави на петия ден, лечението може да продължи до три седмици, дори и месец.

Дори и днес, в ерата на антибиотиците, от пневмония умират доста болни, тъй като нарастващ проблем в световен мащаб е все по-голямата резистентност (устойчивост) на микроорганизмите спрямо най-често използваните противомикробни средства. Затова много е важно още при първите симптоми да се потърси специалист и се назначи точното и ефикасно лечение.

Д-р Лилия ИВАНОВА,
началник на II вътрешно отделение при МБАЛ-Свищов,
специалист "Вътрешни и белодробни болести

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания