Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов чества празника на Алеко

С множество културни събития Свищов отпразнува 145-годишнината от рождението на Алеко Константинов. В родния град на писателя се събраха много негови почитатели и последователи.

Тържественият ден започна с пресконференция на Ясмина Буква, която е първата жена носител на литературната награда за хумористичен разказ "Алеко" в конкурса, организиран от Община Свищов, вестник "Стършел" и Международна фондация "Алеко Константинов". Действително от всичките участници в тазгодишното издание на конкурса – 86 автори от 14 държави, сръбската писателка и поетеса се е представила най-добре, според журито с председател проф. Кирил Топалов. Самата лауреатка сподели пред журналисти, че темата на нейния разказ "И… туйто", касаеща ежедневието в едно сръбско село, е заимствана от изборите в Сърбия.

Писателката има в творческата си биография седем поетични книги. В момента тя е главен редактор на най-авторитетното хумористично сръбско издание – списанието "Ошишани йеж" (Остриган таралеж). Носител е на голямата награда за хумор и сатира в Белград "Златен еж". Счита награждаването си в Свищов за особено престижно и разделя кариерата си на две – преди и след наградата.

От 15.00 часа в Художествена галерия "Николай Павлович" бе открита изложбата "Бай Ганьо", включваща карикатури от Тодор Цонев. Час по-късно в изложбената зала на Исторически музей – Свищов се откри и изложба за Алеко, представяща експонати от фондовете на дунавския музей и Националния исторически музей – София.

Факелно шествие потегли в 17.00 часа от къщата-музей на Щастливеца до градската градина, където пред бюст-паметника на писателя бяха положени цветя и венци. Сред официалните гости бяха народните представители д-р Ваньо Шарков и г-жа Надка Балева, ректорът на СА "Д. А. Ценов" доц. Величко Адамов, Виктор Майсторов от клуб "Приятели на Свищов" София, писателката Ясмина Буква, придружена от съпруга си и др. Слово за Щастливеца изнесе кметът на общината Станислав Благов.

Заключителната проява започна от 18.00 часа в салона на читалище "Еленка и Кирил Аврамови". Тържественото честване бе открито от редакторът на вестник "Дунавско дело" Людмил Симеонов, а кметът на община Свищов Станислав Благов награди с плакет лауреата Ясмина Буква. Писателката получи още парична награда от Международната фондация "Алеко Константинов" и грамота от в. "Стършел".

Чудесен финал на Алековия празник бе театралната постановка "Гара за трима" по произведения на Станислав Стратиев.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания